Wegwerpplastic
Nieuwe regels over wegwerpplastic
Het gebruik van wegwerpplastic, zoals plastic wegwerpdrinkbekers en etensbakjes voor to-go-producten, wordt vanaf 3 juli 2021 stap voor stap verminderd. Deze producten zijn namelijk slecht voor het milieu. Wegwerpplastic zorgt voor 43% van het zwerfafval in zee. Daarom heeft Europa een richtlijn gemaakt over wegwerpplastic: de Single-use plastic richtlijn (SUP-richtlijn). Door geen wegwerpplastic meer te gebruiken en aan te bieden, werken we samen aan een schonere omgeving. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt de richtlijn op en coördineert de invoering.
Plastic rietjes, borden en ander wegwerpplastic verboden
Verschillende maatregelen worden ingezet om zwerfafval van wegwerpplastic aan te pakken. Zoals markeringen op verpakkingen, inzameldoelstellingen en handelsverbod op bepaalde producten.
Een van de stappen is het verbieden van sommige producten. Vanaf 3 juli 2021 mogen plastic bordjes, plastic bestek, plastic roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes niet meer worden verkocht. Bestaande voorraden worden nog opgemaakt, het kan dus voorkomen dat u ze nog tegenkomt.
Samen tegen zwerfafval
Met de invoering van de Single-use plastic richtlijn helpt de rijksoverheid de aanpak tegen zwerfafval verder. Samen met de statiegeldregeling op kleine plastic flesjes en blikjes en de gezamenlijke campagnes van het platform Schouders onder Schoon is de SUP-richtlijn een nieuw instrument om zwerfafval tegen te gaan.
Afbeelding als markering
Op alle producten waar plastic in is verwerkt, komt een versie van dit plaatje te staan. Zet het op de afvalkalender van uw gemeente. Zo kan de inwoner zien:
- In dit product zit plastic
- Gooi het goed weg, dus in de afvalbak
- Zo bescherm je het milieu, de zee en de dieren
Verschillende producten krijgen verschillende plaatjes. Een overzicht vindt u in het markeringsoverzicht hiernaast.
Handige tools
- Poster van de Rijksoverheid (pdf, 75 kB): maatregelen om gebruik van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen te verminderen
- Vragen en antwoorden internetconsultatie (pdf, 157 kB)
- Ministeriële regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik
- Markeringsoverzicht (pdf, 115 kB): welk schildpad-logo op welk product?
- SUPs marking specifications (europa.eu): download de markeringen in alle talen in hoge resolutie
- Poster van de rijksoverheid: welke maatregelen gelden voor welke producten?
- Beslisbomen van KIDV: valt uw product onder de SUP-richtlijn?
- Infographic van KHN: hoe om te gaan met eenmalige verpakkingen door horeca?
- Video van Milieu Centraal: wat houdt de Single-use plastic richtlijn in?
Wat betekenen de nieuwe regels over wegwerpplastic voor u als consument? U vindt het op Rijksoverheid.nl.
Wat betekenen de nieuwe regels over wegwerpplastic voor u als ondernemer? U vindt het op het Ondernemersplein.
Wat betekenen de nieuwe regels over wegwerpplastic voor u als gebiedsbeheerder van openbare ruimte? U vindt het op deze pagina.
Op Rijksoverheid.nl leest u meer over de richtlijn (doel, stand van zaken). Daar vindt u ook een poster met de maatregelen.