Video: Hoe ontstaat zwerfafval en hoe gaan we het probleem aanpakken

We laten aan de hand van illustraties zien waardoor er zwerfafval ontstaat en wat we er aan gaan doen.

video: mp4

[Beeldtitel: Schouders onder schoon]
In Nederland vindt iedereen van alles over van alles en iedereen. Een land met eigenwijze mensen. Maar over één ding zijn we het eens: buiten moet het schoon zijn! Zwerfafval is een van onze nationale ergernissen.
En toch: écht schoon is het nog niet. Lang vonden mensen dat de gemeente de rommel maar moest opruimen. “Dat is toch waar ik voor betaal!” Maar álles opruimen is een dure grap.  
Tot nu toe dacht iedereen dat de oorzaak vooral het achteloos weggooien en achterlaten van afval was.
Maar er blijkt meer aan de hand! Veel afval belandt onbedoeld op straat. Soms zetten we oud papier in dozen of stapels op de stoep. En waar je je afvalzakken nog aan de weg moet zetten, leven vogels, katten en ratten zich uit. Ook open en volle prullenbakken, bedrijfsafvalcontainers, open bouwterreinen en achtergelaten marktafval zijn een bron van zwerfafval.
Nederland wil gaan horen tot de schoonste landen in de wereld, met straten, stranden en parken zonder rommel. Daarom: alle hens aan dek!
Allereerst gaan we zorgen dat er minder weg te gooien is: minder plastic consumptieverpakkingen en wegwerpproducten. Bedrijven komen met oplossingen, alternatieven en retoursystemen.
Gemeenten zorgen voor voldoende en tijdig geleegde prullenbakken. Goed voorbeeld doet goed volgen. Iedereen weet wat ie kan doen en heeft er ook plezier in. Door gezamenlijke schoonacties leert men elkaar weer kennen in de buurt. Die buurtappgroep is goud waard! En fijn dat er iemand van de gemeente en de politie in zit. Want de gemeente, dat zijn we natuurlijk allemaal zelf.
Zo pakt iedereen zijn rol.

[Pak ook je rol! Kijk op www.schoudersonderschoon.nl. Schouders onder schoon is een initiatief van Rijkswaterstaat en Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat]