Aftermovie Netwerkweek 2022

We zijn hier bij de Netwerkweek zwerfafval. Een hele mooie week eigenlijk, waarin mensen elkaar beter leren kennen. Maar vooral: hoe kunnen we beter samenwerken. Hoe kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we nou de zwerfafval eigenlijk verder brengen richting 2030. Wat wordt dan ons beleid? Hoe willen we daarin samen optrekken?

video: MP4

Titelbeeld: Netwerkweek Zwerfafval 2022
4 dagen
Fysiek en online.

Kirsten op het Veld - facilitator - host Netwerkweek 2022

We zijn hier bij de netwerk week zwerfafval. Een hele mooie week eigenlijk, waarin mensen elkaar beter leren kennen. Maar vooral: hoe kunnen we beter samenwerken. Hoe kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we nou de zwerfafval eigenlijk verder brengen richting 2030. Wat wordt dan ons beleid? Hoe willen we daarin samen optrekken?

Peter Smith - oprichter KLEAN

Ik ben van KLEAN en KLEAN staan voor 'Klagen Loon Echt Absoluut Niet'.

Zwerfafval is gek genoeg het gemakkelijkst op te lossen probleem van alle milieu problemen die we kennen.

Als we mensen weten te inspireren één stukje per dag op te ruimen, dan zijn we binnen drie dagen van dat hele zwerfafval probleem af.

Dus het gaat mij er meer om hoe we het oplossen.

Stefan van der Wal - adviseur circulaire economie

Als Rijk kunnen we iets doen aan preventieve maatregelen. Nou, daar zijn we natuurlijk met de hele SUP richtlijn bezig. Dus voorkomen dat afval ontstaat. Maar ook als gebiedsbeheerders kan je best wel veel doen. Dan kan je dus ook kijken, kunnen wij in ons eigen gebied en waar wij meer invloed op hebben. Kunnen we daar bijvoorbeeld zorgen dat afval niet verspreid. Dat het niet in het water terecht komt bijvoorbeeld.

Addie Week - senior adviseur Circulaire Economie

Wat ik de mensen vandaag wil vertellen, is dat we wind mee hebben als het gaat om de aanpak van zwerfafval over de wereld. Maar ook in Nederland, met nieuwe wetgeving, met nieuwe regels, met statiegeld. En dat er dus veel gedaan kan worden aan aan zwerfafval. En wat de rol van de mensen daarin kan zijn die hier aanwezig zijn. Dus bureaus en gemeentes. Er komen maatregel aan, dus het wordt een stuk minder.

Deelnemer netwerkweek

En ik zou het geweldig vinden als we bijvoorbeeld volgend jaar een aantal gemeenten, 50 moeders hebben die allemaal zeggen: deze maand zorgen wij dat de hele gemeente schoon is, dat er nergens iets meer ligt. Dank je wel voor het delen van je ervaring, ook rondom de afvalcoaches vanuit de gemeente Oosterhout. De uitspraak van Peter, van dweilen met de kraan open, heeft wel zin.

Mark van Waas - senior beleidsadviseur leefomgeving - VNG

Je merkt dat heel veel gemeentebestuurders het zwerfafval probleem ook echt wel als een serieus probleem beginnen te zien en daar ook echt wel druk met bezig zijn om in de eigen gemeente om daar mee aan de slag te gaan. Hoe kunnen we elkaar daarin versterken?

Tijl Aerts - projectmedewerker Vlaanderen Mooi - Mooimakers OVAM

Want er wordt nu nog te weinig over de grenzen heen gekeken. Als ze die mensen nou eens vragen om voor een raam kenbaar te maken dat ze actief zijn. En dat ze samen op weg naar schoon willen.

Tijmen den Oudendammer - Hogeschool Rotterdam

Er is zoveel kennis die we met elkaar kunnen delen, dus elkaar in je kracht zetten, elkaar helpen en die verbinding zoeken. En een gezamenlijke ambitie aangaan. Maar dat helpt echt om stappen te kunnen maken.

Kirsten op het Veld - facilitator - host Netwerkweek 2022

Ja, het was een hele geslaagde week. Je ziet dat mensen echt samen verder komen als ze gaan delen wat ze belangrijk vinden.

Eindleader

Meer informatie?
Kijk op zwerfafval.rijkswaterstaat.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op Twitter: @afvalcirculair

Een productie van Rijkswaterstaat 2022