Om inzicht te kunnen krijgen in de omvang van het probleem van zwerfafval in water en om maatregelen te kunnen onderbouwen, te ontwikkelen en te verbeteren werkt Rijkswaterstaat aan een monitoringstrategie.
Samen met Duitse en Belgische overheidsinstanties gaat Rijkswaterstaat onderbouwen hoe je microplastics in rivierwater kan bemonsteren en meten.
Ruim twintig organisaties die actief zijn in Zuid-Holland ondertekenden onlangs een intentieverklaring om gezamenlijk plastics in water aan te pakken. Rijkswaterstaat en RDM Centre of Expertise (RDM CoE) van Hogeschool Rotterdam brengen deze partijen bij elkaar in de aanpak van plastic in water. In de ‘Community of Practice Plastic’ (CoPP) worden ervaringen en kennis gedeeld en wordt gewerkt aan gezamenlijke kennisontwikkeling.
Rijkswaterstaat wilde graag weten of de OSPAR-methode die zwerfafval op stranden monitort ook toepasbaar is voor rivieroevers. Welke gegevens zijn erdoor beschikbaar en hoe bruikbaar zijn die voor het aanpakken van de bronnen van plastic in de Nederlandse rivieren? De Wageningen Universiteit (WUR) heeft dit voor Rijkswaterstaat onderzocht.