Kennisbibliotheek
Zoeken in de index
De kades van de wateren in Amsterdam worden ontsierd door veel zwerfvuil. De gemeente Amsterdam, waterbeheerders en andere partijen willen hier graag wat aan doen. In opdracht van Rijkswaterstaat WVL schreef Landwerk dit plan van aanpak voor het project 'Aanpak drijf- en zwervuil stortsteenoevers Noordzeekanaal en IJ.
Dit (verkorte) onderzoek (in opdracht van Rijkswaterstaat en het ministerie van infrastructuur en milieu) beschrijft de oorsprong en de transport routes van plastic afval in de drie grote rivieren van Nederland, de Rijn, de Maas en de Schelde. Het onderzoek geef een inschatting van de bijdrage van deze rivieren aan de totale hoeveelheid plastic zwerfafval in de Noordzee.
Dit onderzoek is erop gericht inzicht te geven in de belangrijkste veroorzakers van zwerfafval op en langs de rivieren, en een overzicht op te stellen van de natte hotspots van zwerfafval in en langs de rivieren.
Na sturen op frequentie en sturen op beeldkwaliteit is er in de laatste jaren in het beheer van de openbare ruimte steeds meer aandacht voor sturen op beleving. Alhoewel al ervaring wordt opgedaan met de eerste belevings- en effectbestekken staat Sturen op Beleving nog in de kinderschoenen en is er een grote kennisbehoefte. Deze handreiking is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het beheer van de openbare ruimte en hierbij meer aandacht wil geven aan hoe gebruikers dit ervaren. De handreiking geeft aan de hand van een aantal thema’s tips hoe meer te sturen op beleving.
We verzamelden specifieke kennis over het probleem(gedrag) in
de drie situaties aan de hand van zes vragen: Wie vervuilt er?
Waarom vervuilt men? Hoe ontdoet men zich van de producten?
Welke productcategorieën zwerfafval zijn er aanwezig? Welke
interventies zijn er in het verleden uitgevoerd? Wat zijn heersende
denkbeelden?
We verzamelden specifieke kennis over het probleem(gedrag) in
de drie situaties aan de hand van zes vragen: Wie vervuilt er?
Waarom vervuilt men? Hoe ontdoet men zich van de producten?
Welke productcategorieën zwerfafval zijn er aanwezig? Welke
interventies zijn er in het verleden uitgevoerd? Wat zijn heersende
denkbeelden?
Communicatie is een belangrijk instrument om gedrag van inwoners op een positieve manier te veranderen. Gebruik deze 10 tips als je werkt met teksten, communicatie-uitingen en adviezen. Op deze manier zet de doelgroep eerder de gewenste stap. De tips komen uit de CASI-methodiek en zijn in dit document geïllustreerd met voorbeelden van schooncommunicatie.
In dit document zijn diverse vangsystemen voor (plastic) afval in water gebundeld en samengevat. Per systeem zijn kenmerken beschreven, zoals waar het systeem wordt toegepast (zee, rivier, gracht, etc.), de dekkingsgraad (drijvend afval of afval in waterkolom, hele rivier of alleen oevers etc.) en technische mogelijkheden. Op basis van deze kenmerken is vervolgens een inschatting gemaakt van de geschiktheid voor monitoring.
Dit onderzoek geeft een eerste beeld van de omvang van zwerfafval in regionale watersystemen. 83 locaties in acht waterschappen zijn beoordeeld op de hoeveelheid zwerfafval in het water en langs de oever. Ook is gekeken naar de oorsprong van dit zwerfafval en de beleving ervan door bezoekers en passanten.
Handhaving is de laatste schakel in een keten van activiteiten die je kunt ondernemen in de zwerfafvalaanpak van je gemeente. Dit kennisoverzicht geeft een samenvatting van kennis, inspiratie en hulpmiddelen op het gebied van handhaving van zwerfafval.