Kennisbibliotheek
Zoeken in de index
In opdracht van het ministerie van IenW werkt Rijkswaterstaat aan een monitoringstrategie voor macro- en microplastics in de grote rivieren. Drijvend op het wateroppervlak verplaatst zwerfafval zich door het riviersysteem. Om onderzoek te doen naar de omvang, trends te meten en om de variatie in kaart te brengen is een meetprotocol nodig. In 2021 heeft Wageningen University & Research (WUR) hiervoor een meetprotocol ontwikkeld waarbij vanaf bruggen het drijvende zwerfafval, waaronder macroplastics, gemeten kan worden.
Dit onderzoek is gericht op het verkennen van akoestische sensoren voor het monitoren van (macro)plastic in de waterkolom. De uitkomsten dragen bij aan de eventuele ontwikkeling van technieken voor het meten en monitoren van onderwaterplastics.
Onderzoeksresultaten voor 2021 van een kwantitatief onderzoek met als hoofdvraag: Is Nederland wat betreft zwerfafval schoner geworden naar de mening van het algemeen Nederlands publiek?
Onderzoeksresultaten voor 2020 van een kwantitatief onderzoek met als hoofdvraag: Is Nederland wat betreft zwerfafval schoner geworden naar de mening van het algemeen Nederlands publiek?
De opdracht 'Landelijke meting van schoonheidsbeelden en samenstelling van zwerfafval in het kader van de landelijke zwerfafvalmonitor' heeft een vervolg gekregen voor de jaren 2020-2025. In dit rapport worden de jaarresultaten van 2021 gepresenteerd.
De Single-use plastic richtlijn (SUP) verbiedt de handel in plastic rietjes voor eenmalig gebruik. Maar een specifieke doelgroep, mensen met een beperking, is afhankelijk van deze rietjes voor eten en drinken.
Op dit moment zijn geen alternatieven beschikbaar die aan alle eisen en wensen voldoen. Het opgestelde Programma van Eisen biedt wel een goed uitgangspunt om rietjes van geschikte materialen te ontwerpen.
In mei 2021 is een succesvolle pilot uitgevoerd in de overnachtingshaven IJzendoorn, waarbij gedragsmaatregelen zijn ingezet om het zwerfafval dat door de binnenvaart wordt veroorzaakt, te verminderen. Rijkswaterstaat wil meer inzicht in de toepasbaarheid en effectiviteit van deze interventie op andere RWS-locaties (havens en sluizencomplexen). Hiervoor is een quickscan uitgevoerd voor de overnachtingshaven ‘s-Gravendeel, waarvan de resultaten in dit rapport te lezen zijn.
In mei 2021 is een pilot uitgevoerd in de overnachtingshaven IJzendoorn, waarbij gedragsmaatregelen zijn ingezet om het zwerfafval dat door de binnenvaart wordt veroorzaakt te verminderen. Voor deze pilot is specifiek gekeken naar bijplaatsing bij de restafvalcontainer van de haven.
In dit document vind je een overzicht van buitenlandse campagnes en onderzoeken. Laat je inspireren en leer van de ervaring van ons internationale netwerk.
Vanuit de plasticketen komen plastics in onze rivieren terecht. Deze infographic toont wat producenten, gebruikers, beheerders en beleidsmakers kunnen doen om zwerfafval in rivieren te verminderen.