Kennisbibliotheek
Zoeken in de index
In deze folder informeren we u over wat de Single-use plastic (SUP)-regelgeving voor u betekent als gemeente. Ook willen we u inspireren welke acties u – aanvullend op de SUP-regelgeving – nog meer kunt uitvoeren om zwerfafval te voorkomen in uw gemeente.
In deze folder informeren we u over wat de Single-use plastic (SUP)-regelgeving voor u als overheidsorganisatie betekent.
In 2020 zijn alle verzorgingsplaatsen in de district Zuid-Oost van de regio Zuid-Nederland meerdere keren bezocht om overtredingen van de Afvalstoffenverordening vast te stellen. Het rapport geeft inzicht in de mate waarin handhaving een rol zou kunnen spelen bij het voorkomen van afvaldumpingen en/of zwerfafval. Ook geeft het rapport aan hoe vaak er overvolle prullenbakken zijn geconstateerd.
De campagne 'Je plek schoon achterlaten. Zo gefikst!' richt zich op de doelgroep jongeren (tussen 19 en 24 jaar). Uit vooronderzoek bleek dat juist deze groep zwerfafval laat liggen, waarbij zij diverse excuses verzinnen waarom ze het zwerfafval niet opruimen. In de ontwikkelde campagne is de hoofdboodschap: 'Ruim je eigen afval en dat van anderen op'. De excuses worden hierbij secundair ingezet als een extra aansporing voor het doelgedrag. RWS heeft Novi Mores gevraagd om een effectmeting uit te voeren in het park, om de effectiviteit van de campagne te onderzoeken.
De situatie rond de kosten van opruiming/verwijdering van zwerfafval langs droge en natte infrastructuur van Rijkswaterstaat in beeld gebracht. Het betreft een verkenning naar welke activiteiten op dit moment binnen RWS en bij zijn aannemers – op basis van de (prestatie-)contracten voor beheer en onderhoud van de infrastructuur - worden ontplooid gericht op de verwijdering van zwerfafval langs droge en natte infrastructuur. Wat de omvang is van die activiteiten, inclusief een raming van de kosten die daar in de huidige praktijk mee gemoeid zijn (als geheel de ’baseline’), en de wijze waarop de activiteiten tot stand komen / worden aangestuurd.
Zwerfafvalmonitoring in rivieren wordt op het moment gedaan met behulp van conventionele, handmatige meettechnieken. Het uitvoeren van dergelijke monitoring is echter arbeidsintensief en kostbaar. Daarom is in deze voorstudie onderzocht welke innovatieve, technologische meettechnieken de huidige meettechnieken in de toekomst zouden kunnen vervangen.
Onderzoek naar de kosten voor het voorkomen, opruimen, monitoren en verwerken van zwerfafval in Nederland.
In 2022 heeft Rijkswaterstaat voor de 3e keer onderzoek laten uitvoeren naar de hoeveelheid zwerfafval langs snelwegen. Op 30 verzorgingsplaatsen, langs 55 afslagen en langs 25 verbindingswegen van knooppunten zijn metingen uitgevoerd. Uit het rapport blijkt dat deze onderdelen van het areaal overwegend als 'vuil' zijn te betitelen (= beeldkwaliteit C van de CROW systematiek).
In de regionale beheeraanpak worden in samenwerking met lokale gebiedsbeheerders maatregelen toegepast om zwerfafval tegen te gaan dat ontstaat bij o.a. stranden, stadskades, bedrijven en bouwplaatsen. Om inzicht te krijgen in de zwerfafvalbronnen in de regio Rotterdam, is er hier een gebiedsanalyse uitgevoerd. In dit rapport is de aanpak en resultaten van deze gebiedsanalyse uitgewerkt.
Rijkswaterstaat heeft, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een onderzoek laten uitvoeren naar het aandeel van sigarettenfilters in openbare afvalbakken.