Kennisbibliotheek
Dit document bevat een overzicht van alle relevante kennis, tips en ervaringen op het gebied van afvalbakken.
Deze handreiking helpt lokale waterbeheerders zoals gemeentes en waterschappen met tips en voorbeelden uit de praktijk bij een lokale aanpak voor zwerfafval in en rond water.
Deze keuzewijzer bevat een scala aan educatief materiaal, projecten, gastlessen, excursies enz. voor basis- en voortgezet onderwijs.
Dit onderzoek is erop gericht inzicht te geven in de belangrijkste veroorzakers van zwerfafval op en langs de rivieren, en een overzicht op te stellen van de natte hotspots van zwerfafval in en langs de rivieren.
Met dit stappenplan kunnen gemeenten een gerichte aanpak richting gedragsverandering ontwikkelen. Het plan bestaat uit een omschrijving van het gewenste- en probleemgedrag, een analyse van de gedragingen, gedragsmaatregelen passende bij de geanalyseerde situatie, implementatie van de maatregelen en het testen van de maatregelen met gebruik van voor- en nameting en een controlesituatie.
In dit document laten we zien hoe je er als beleidsambtenaar voor zorgt dat je andere partijen bij je zwerfafvalbeleid betrekt en tot samenwerkingsafspraken komt. Een workshop met de Serious Game Zwerfafval kan daarbij een goede eerste stap zijn.
Na sturen op frequentie en sturen op beeldkwaliteit is er in de laatste jaren in het beheer van de openbare ruimte steeds meer aandacht voor sturen op beleving. Alhoewel al ervaring wordt opgedaan met de eerste belevings- en effectbestekken staat Sturen op Beleving nog in de kinderschoenen en is er een grote kennisbehoefte. Deze handreiking is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het beheer van de openbare ruimte en hierbij meer aandacht wil geven aan hoe gebruikers dit ervaren. De handreiking geeft aan de hand van een aantal thema’s tips hoe meer te sturen op beleving.
Deze inrichtingswijzer laat u met andere ogen naar de buitenruimte kijken. Het motto van deze inrichtingswijzer is: ‘kleine ingrepen, groot effect’. De inrichtingswijzer gaat in op het effect van anonieme plekken op ons gedrag, het anders gebruiken van de buitenruimte dan waarvoor het is ontworpen, en de relatie tussen de inrichting en beheer.
In dit standaardprotocol monitoring gedragsmaatregelen wordt stapsgewijs uitgelegd waar je op moet letten bij het opzetten van een betrouwbaar onderzoek naar de effectiviteit van een gedragsmaatregel: een zogeheten effectmeting. Tevens wordt er beschreven hoe je een extern onderzoeksvoorstel beoordeelt, als je het onderzoek naar de effectiviteit uitbesteedt aan een externe partij.
Rijkswaterstaat heeft in het kader van het toepassingstraject Schone Evenementen een overzicht gemaakt van de belangrijkste kennisdocumenten, inspirerende voorbeelden van andere gemeenten en hulpmiddelen voor een effectieve aanpak van Schone Evenementen.