Afvalvangarmsysteem in de Nieuwe Maas

Eind juli 2020 is Rijkswaterstaat gestart met een pilot in de getijderivier de Nieuwe Maas bij Vijfsluizerhaven. Door de werking van eb en vloed, en harde wind, wordt veel drijvend zwerfafval naar deze locatie en achterliggend natuurgebied gedreven.

Catchy

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft Allseas een opvangsysteem, genaamd Catchy, ontwikkeld. Dit systeem vangt zowel drijvend zwerfafval als afval onder water op en werkt op wind en stroming.

LIFE-programma

Dit project heeft financiering ontvangen van het LIFE-programma van de Europese Unie (LIFE SouPLess - LIFE17 ENV/NL/000339) met een looptijd van 3 jaar (juli 2018 - juli 2021). Het doel is bestaande afvalbeheerprocessen te ondersteunen en hoogwaardige hulpmiddelen voor het identificeren en terugwinnen van plastic te ontwikkelen.

Nieuwsflitsen

Komend jaar zal hier regelmatig nieuws en informatie verschijnen over Catchy. Houd deze pagina dus goed in de gaten om up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen.

Catchy klaar voor gebruik

8-10-2020. Na het plaatsen van de spudpalen, het opvangsysteem en de vangarmen, is Allseas de laatste twee maanden druk bezig geweest om Catchy juist af te stellen. Nu Catchy geheel operationeel is, is ze klaar voor de start van de pilot.

Nominatie KIJK-magazine

23-9-2020. Catchy is genomineerd door KIJK-magazine als beste tech-idee van 2020! De redactie heeft een longlist van twintig inspirerende tech-ideeën van eigen bodem samengesteld. Deze lijst is tot stand gekomen in samenspraak met onafhankelijke experts, technische universiteiten en instanties die start-ups een plek geven. Eind dit jaar wordt het winnende idee bekend gemaakt.

Installatie vangarmen

7-8-2020. Twee drijvende armen – een van 200 en een van 12 meter lang – leiden onder invloed van stroming en wind het zwerfafval naar het opvangsysteem. De armen hebben aan de onderkant doeken (1 meter diep), waardoor niet alleen drijvend afval maar ook afval onder water naar het opvangsysteem geleid wordt.

Installatie opvangsysteem

31-7-2020. Het opvangsysteem zit vast aan de drie spudpalen en bestaat uit een drijvend frame met daarin een opvangbak voor afval. De opvangbak wordt elke maand uit het frame gehesen en geleegd. Een terugslagklep op het frame en filters in de opvangbak zorgen ervoor dat opgevangen afval niet uit het systeem ontsnapt bij verandering van windrichting en/of stroming.

Installatie spudpalen

30-7-2020. Op locatie zijn drie spudpalen in de bodem geheid waaraan Catchy bevestigd wordt. Hierdoor kan Catchy verticaal meebewegen met het getij en functioneren onder alle wind- en stroomomstandigheden.

Explosievenonderzoek

24-07-2020. Om de veiligheid tijdens de installatie van Catchy te kunnen garanderen, heeft Rijkswaterstaat door T&A Survey een 'WOII bommenonderzoek' uit laten voeren.

Catchy in het nieuws

20-07-2020. Na het openbaar maken van persinformatie over Catchy, zijn er diverse nieuwsberichten verschenen. Onder andere door het Algemeen Dagblad, het Nieuwe Stadsblad en in de Binnenvaartkrant.