De kracht van hergebruik: havenafval wordt kleding

Rotterdam en duurzaamheid. Met deze twee termen kwam VWO-student Elin van den Putte uiteindelijk uit bij Catchy. Als project voor het vak kunst ontwierp en maakte zij kleding van afval afkomstig uit Catchy. Haar doel? Laten zien dat afval kan worden hergebruikt om toch weer iets moois te maken.

“In eerste instantie kwam ik op het idee omdat ik gevraagd werd om mee te werken aan een tentoonstelling in Shanghai, die gaat over de stad Rotterdam en duurzaamheid”, aldus Elin. Om zich heen hoort ze veel over klimaatverandering en de kledingindustrie. “Iedereen koopt en koopt maar. En als het vervolgens niet meer aan de laatste modetrends voldoet, wordt het weggegooid. Het is zo zonde!”. Daarnaast ziet Elin steeds meer plastic afval om zich heen. Op stranden, in de zee, maar ook in de haven van haar geliefde stad Rotterdam.

Foto: © Elin van den Putte

Zo kreeg Elin de ingeving om voor haar kunstproject havenafval her te gebruiken en er nieuwe kleding mee te maken. Het afval dat ze hiervoor heeft gebruikt, is door Catchy uit de Maas gevangen. “Tijdens het schrobben kwam ik achter de mooie kleuren van het plastic en het andere afval. Daarna heb ik al het schone afval bij elkaar gelegd en gekeken naar wat alles kon worden. Ik begon met brainstormen en ging daarna aan de slag met knippen en naaien. Gaandeweg begon het idee zich te ontwikkelen”, vertelt ze enthousiast. “De rok is van een soort blauw isolatiemateriaal en de top is van verpakkingsplastic. Om de rok heen zitten plastic tassen gewikkeld en over de top heen zitten ook touwen.” Een uitdaging was het wel.

“Het afval was erg kwetsbaar, waardoor ik dus heel voorzichtig moest naaien. Ik was bang dat het anders zou gaan scheuren”, aldus Elin. Naast dat de outfit helemaal van afval is gemaakt, zit er ook nog een andere diepere betekenis achter. “De outfit moet de Erasmusbrug voorstellen, die naast de haven een ander symbool van mijn mooie stad is. De touwen op de top zijn de kabels van de brug.”

Vervolgens moest de kleding natuurlijk nog op de foto. Hiervoor reisde Elin samen met een vriendin af naar Arendsduin nabij ’s Gravenzande. “Ik sta zelf op de foto's, want dan kon ik thuis makkelijk de kleding in mijn maat maken. Voor de foto's ben ik met zo'n 10 graden de zee in gegaan, maar door de adrenaline kon ik het gelukkig aan!” Als je goed naar onderstaande foto kijkt, zie je in de verte de haven van Rotterdam.

Foto: © Elin van den Putte

“De boodschap van dit project is dus dat je niet alles weg hoeft te gooien; je kan dingen hergebruiken en weer tot iets moois maken. Plasticvervuiling moet stoppen en recycling moet vanzelfsprekend worden.” Met deze woorden sluit Elin haar verhaal af. Een boodschap waar wij als Rijkswaterstaat volledig achter staan. Wij vinden het dan ook ontzettend leuk dat Catchy een rol heeft mogen spelen in dit prachtige kunstproject van Elin.

Binnenkort zullen de foto’s van Elin worden gebruikt voor de tentoonstelling in Shanghai. Voor meer informatie hierover en het kunstproject in het algemeen, kan contact worden opgenomen met Elin via elinvandenputte03@gmail.com.