Catchy: het afvalvangarmsysteem in de Nieuwe Maas
Van juli 2020 tot juli 2021 heeft Rijkswaterstaat een eenjarige pilot uitgevoerd in de getijdenrivier de Nieuwe Maas bij Vijfsluizerhaven. Door de werking van eb en vloed, en harde wind, wordt veel drijvend zwerfafval naar deze locatie en achterliggend natuurgebied gedreven.
Catchy
In opdracht van Rijkswaterstaat heeft Allseas een opvangsysteem, genaamd Catchy, ontwikkeld. Dit systeem vangt zowel drijvend zwerfafval als afval onder water op en werkt op wind en stroming. In dit filmpje wordt het systeem verder toegelicht op een informatieve, visuele manier.
LIFE-programma
Dit project heeft financiering ontvangen van het LIFE-programma van de Europese Unie (LIFE SouPLess - LIFE17 ENV/NL/000339) met een looptijd van 3 jaar (juli 2018 - juli 2021). Het doel is bestaande afvalbeheerprocessen te ondersteunen en hoogwaardige hulpmiddelen voor het identificeren en terugwinnen van plastic te ontwikkelen.
Nieuwsflitsen
Dit pilotproject is ondertussen afgerond, maar hier zijn alle nieuwsflitsen nog altijd terug te vinden.
11 maanden Catchy
9-11-2021. Na 11 maanden is de pilotfase voor Catchy afgerond. De resultaten en het vervolg worden in dit persbericht verder toegelicht.
Artikel ledenblad Boegbeeld
9-8-2021. In de meest recente editie van het blad Boegbeeld is een artikel over Catchy opgenomen. Dit is het ledenblad van het Scheepsbouwkundig Gezelschap William Froude. Lees het artikel via deze online viewer (editie juli 2021, pagina 50 en 51).
Fotogalerij #3
16-7-2021. In de vorige fotogalerij was te zien hoe een volle opvangbak wordt geleegd bij Allseas en het afval alvast grofweg wordt gesorteerd. Vervolgens wordt dit afval gedetailleerd geanalyseerd. Om een beter beeld te krijgen van hoe dit proces in z’n werking gaat, kun je deze fotogalerij bekijken.
Tussen Kunst & Catchy
11-6-2021. VWO-student Elin van den Putte werkte afgelopen tijd aan een kunstproject waarin Catchy een belangrijke rol heeft mogen spelen. Haar doel? Laten zien dat afval kan worden hergebruikt om toch weer iets moois te maken.
Fotogalerij #2
12-5-2021. In de vorige fotogalerij was te zien hoe een volle opvangbak uit Catchy wordt gehaald. Deze opvangbak wordt vervolgens per vrachtwagen naar Allseas vervoerd, waar al het afgevangen afval wordt gesorteerd. Bekijk deze fotogalerij om een beter beeld te krijgen van hoe dit proces in z’n werking gaat.
Artikel vakblad Afval!
19-4-2021. In het artikel ‘De opmars van plastic afvalvangers’ beschrijft vakblad Afval! verschillende soorten afvalvangers en hun effectiviteit. Catchy wordt ook besproken in dit artikel.
Fotogalerij #1
1-4-2021. De opvangbak van Catchy wordt maandelijks geledigd. De volle opvangbak wordt dan verwijderd en vervolgens wordt een lege opvangbak teruggeplaatst. Om een beter beeld te krijgen van hoe dit proces in z’n werking gaat, kan je deze fotogalerij bekijken.
Timelapse #2
19-3-2021. Hoe beweegt Catchy op de getijdenrivier de Nieuwe Maas? Dit timelapse-filmpje laat zien hoe Catchy onder invloed van eb en vloed heen en weer beweegt tussen de spudpalen.
Minister over Catchy
8-3-2021. Precies vijf maanden geleden zou Catchy officieel geopend worden door minister Cora van Nieuwenhuizen. Vanwege aangescherpte coronamaatregelen kon dit uiteindelijk niet doorgaan, maar ze nam wel een enthousiaste videoboodschap op.
Timelapse #1
18-2-2021. Hoe werkt Catchy in de praktijk? Dit timelapse-filmpje laat zien hoe drijvend afval onder invloed van wind en stroming via de vangarmen naar Catchy wordt geleid en opgevangen.
Monitoring met Catchy
10-2-2021. Tijdens de Netwerkweek Zwerfafval van Rijkswaterstaat werd het filmpje Monitoring van zwerfafval in rivieren gepresenteerd. Aan de hand van o.a. Catchy wordt een beeld geven van de uitdagingen, oplossingen en kracht van samenwerking in de regio West-Nederland Zuid.
Catchy in de sneeuw
16-1-2021. Catchy kan te allen tijde in de gaten worden gehouden door een webcam die aan de wal is geïnstalleerd. Zo worden ook de meest unieke momenten vastgelegd, zoals deze eerste keer dat Catchy te maken kreeg met sneeuw.
Interview BNR Techniektour
8-12-2020. Vandaag was er een item over Catchy te horen op de radio tijdens De BNR Techniektour. Het ging deze editie over de techniek achter 'schoon' en onze projectleiders leggen in de uitzending uit hoe Catchy werkt.
Catchy in het nieuws #2
28-10-2020. Het RWS-nieuwsbericht waarin staat dat Catchy sinds kort volledig operationeel is, kreeg veel media-aandacht. Onder andere door Trouw, RTV Rijnmond en Maritiem Nederland.
Informatiebord geplaatst
16-10-2020. Het informatiebord (pdf, 5.8 MB) over Catchy is geplaatst naast de ingang van de Watertaxi Rotterdam. Vanaf nu kunnen geïnteresseerde voorbijgangers meer te weten komen over het doel van Catchy en de gebruikte techniek.
Catchy klaar voor gebruik
8-10-2020. Na het plaatsen van de spudpalen, het opvangsysteem en de vangarmen, is Allseas de laatste twee maanden druk bezig geweest om Catchy juist af te stellen. Nu Catchy geheel operationeel is, is ze klaar voor de start van de pilot.
Nominatie KIJK-magazine
23-9-2020. Catchy is genomineerd door KIJK-magazine als beste tech-idee van 2020! De redactie heeft een longlist van twintig inspirerende tech-ideeën van eigen bodem samengesteld. Deze lijst is tot stand gekomen in samenspraak met onafhankelijke experts, technische universiteiten en instanties die start-ups een plek geven.
Installatie vangarmen
7-8-2020. Twee drijvende armen – een van 200 en een van 12 meter lang – leiden onder invloed van stroming en wind het zwerfafval naar het opvangsysteem. De armen hebben aan de onderkant doeken (1 meter diep), waardoor niet alleen drijvend afval maar ook afval onder water naar het opvangsysteem geleid wordt.
Installatie opvangsysteem
31-7-2020. Het opvangsysteem zit vast aan de drie spudpalen en bestaat uit een drijvend frame met daarin een opvangbak voor afval. De opvangbak wordt elke maand uit het frame gehesen en geleegd. Een terugslagklep op het frame en filters in de opvangbak zorgen ervoor dat opgevangen afval niet uit het systeem ontsnapt bij verandering van windrichting en/of stroming.
Installatie spudpalen
30-7-2020. Op locatie zijn drie spudpalen in de bodem geheid waaraan Catchy bevestigd wordt. Hierdoor kan Catchy verticaal meebewegen met het getij en functioneren onder alle wind- en stroomomstandigheden.
Explosievenonderzoek
24-7-2020. Om de veiligheid tijdens de installatie van Catchy te kunnen garanderen, heeft Rijkswaterstaat door T&A Survey een 'WOII bommenonderzoek' uit laten voeren.
Catchy in het nieuws #1
20-7-2020. Na het openbaar maken van persinformatie met daarin de aankondiging van Catchy, zijn er diverse nieuwsberichten verschenen. Onder andere in het Algemeen Dagblad, het Nieuwe Stadsblad en de Binnenvaartkrant.