Nieuwsbrief Zwerfafval - oktober 2022

oktober 2022

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval.

Lees de online versie

Grootste opschoonactie van Amsterdam ooit

Ruim 6.000 basisschoolleerlingen van 71 Amsterdamse en Weespse scholen hebben tijdens de Amsterdam Cleanup Day zwerfafval opgeruimd. Samen gingen zij de uitdaging aan: alle wijken van Amsterdam voor het eerst zwerfafvalvrij maken. De grote schoonmaakbeurt van de openbare ruimte heeft niet alleen een schone stad opgeleverd. Door gesprekken thuis en met bekenden ontstaat een olievlekwerking en kan er een blijvend effect uitgaan van de actiedag.
Bekijk de video

Laatste week zwerfafvalcampagne

Het is de laatste week van de landelijke campagne Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op. Heb jij onze commercial afgelopen maand op de radio gehoord? Of ben je de posters en online posts tegengekomen? Een flink aantal steden en dorpen heeft zich al aangesloten bij de campagne. Samen versterken we de boodschap: raap af en toe een stuk zwerfafval op. Hopelijk tot volgend jaar!

Kan nog net: aanmelden voor training ‘Verander gedrag’

Wist je dat mensen hun afval sneller weggooien in een felgekleurde afvalbak? En dat een schone omgeving met sociale controle zwerfafval tegengaat? In de training Verander gedrag leer je hoe je met behulp van gedragsbeïnvloedingstechnieken zwerfafval vermindert.
Op 1 november start deze online training van drie dagdelen. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Dus: meld je snel aan!

Netwerkweek 2022: 8-11 november is het zover!

Samen op weg naar minder zwerfafval. Hoe doen we dat? Tijdens de Netwerkweek Zwerfafval 2022 delen we do’s en don’ts, kennis en ontwikkelingen van afgelopen jaren. Wat moeten we vooral blijven doen, en wat niet?

Bekijk het actuele programma op de website en meld je aan!

Hoe je mensen stimuleert de straat schoon te houden: nudging werkt!

Malte Dewies was drie jaar lid van het gedragsteam van de Gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn promotieonderzoek ging om de vraag hoe je mensen stimuleert om hun afval in de container te doen. Nudges, kleine veranderingen in keuzeomgevingen die irrelevant lijken maar het gedrag van mensen toch beïnvloeden, blijken te werken!