Single Use Plastics in de ban, wat betekent dat voor u?

Gepubliceerd 20 mei 2021

Vanaf 3 juli 2021 is het verboden om sommige kunststof producten voor eenmalig gebruik op de markt te brengen, zoals plastic bestek, borden, roerstaafjes, rietjes en ballonstokjes. Daarnaast zijn voor plastic producten andere maatregelen opgenomen, zoals het stimuleren van consumptievermindering, nieuwe productvereisten, het voeren van markeringsvoorschriften en het instellen van producentenverantwoordelijkheid om producten terug te halen en te recyclen.

Gebruik van wegwerpplastics verminderen

Dit is het gevolg van een richtlijn om de hoeveelheid kunststof afval in oceanen en zeeën terug te dringen. Alle ondernemers die kunststof producten voor eenmalig gebruik produceren of in omloop brengen krijgen te maken met deze richtlijn. Denk aan horecaondernemers, out-of-homeketens, sportclubs, onderwijs-, zorg- en cultuurinstellingen. De richtlijn heeft ook gevolgen voor consumenten, gemeenten en andere gebiedsbeheerders. Bent u al op de hoogte?

Binnenkort meer informatie op deze website

De Single Use Plastics (SUP)-richtlijn van de Europese Commissie heeft als doel de hoeveelheid kunststof afval in oceanen, zeeën en op het land terug te dringen. Op de site van het ministerie van IenW leest u er meer over. Daar vindt u ook een poster die de nieuwe maatregelen weergeeft. Ook het KIDV heeft informatie over dit onderwerp, evenals het Ondernemersplein.

Op zwerfafval.rijkswaterstaat.nl richten we een pagina in over de SUP, waarop u binnenkort meer leest over wat de Single Use Plastics-richtlijn voor u als gemeente/gebiedsbeheerder betekent.