Nieuwsbrief Zwerfafval - september 2021

september 2021

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval Rijkswaterstaat.

Lees de online versie

Publicatie wetgeving wegwerplastic (SUP)

De wetgeving naar aanleiding van de Europese Single use plastic richtlijn, sinds 3 juli 2021 in werking, is gepubliceerd in het Staatsblad. Het besluit kunt u downloaden op de website van de rijksoverheid. Heeft u vragen over de wetgeving, dan kunt u, als gebiedsbeheerder, ondernemer of in een andere rol, op verschillende websites antwoorden vinden.

Internetconsultatie wegwerpplastic start in september

Voor bepaalde wegwerpproducten van plastic komen er nadere regels binnen de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. In de tweede helft van september 2021 is de openbare en digitale internetconsultatie over de ministeriële regeling van IenW.

Impactsessie 20 oktober: Hoe maak je impact met zwerfafvalcommunicatie?

Welke zwerfafvalcampagnes zijn in 2021 uitgevoerd en hoe zijn deze verlopen? Tijdens de Schouders onder Schoon-impactsessie op 20 oktober van 13.00 tot 15.00 uur leer je er alles over. Je krijgt een overzicht van de communicatie over dit thema vanuit verschillende invalshoeken: grote en kleine gemeenten, brancheorganisaties, NGO’s en bedrijven. We bespreken campagnes en de do’s en don’ts van de zwerfafvalcommunicatie.

Wil je nog betere campagnes maken? Meld je nu aan voor de online impactsessie door te mailen naar zwerfafval@rws.nl.

Overzicht zwerfafvalcampagnes: zorg dat je er op staat

Dit jaar hebben er weer vele zwerfafvalcampagnes gedraaid én er komen natuurlijk nog een aantal mooie aan. Sta je nog niet op de lijst? Zorg dan dat je er op komt door je campagne te mailen aan zwerfafval@rws.nl. Je ontvangt dan volgende maand het complete overzicht van ons. Door onze kennis te delen leren we wat werkt in de zwerfafvalcommunicatie. Het overzicht wordt ook gedeeld via www.schoudersonderschoon.nl.

Campagnemateriaal ‘Statiegeld op kleine plastic flesjes’

Per 1 juli 2021 zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen frisdrank en water. Dit bevordert het hergebruik van plastic flessen en helpt zwerfafval te verminderen.

Je herkent kleine plastic flessen met statiegeld aan het statiegeldlogo op het etiket. Statiegeld Nederland, waarin producenten en innamepunten zijn vertegenwoordigd, heeft campagnemateriaal gemaakt dat je kunt downloaden op hun site. Meer informatie over het statiegeldsysteem is te vinden op www.statiegeldnederland.nl.

Aangeboden: Video’s om schoongedrag bij jongeren te stimuleren

Gemeenten en andere gebiedsbeheerders: direct bruikbare video’s aangeboden voor beïnvloeding van het schoongedrag van jongeren in parken om te gebruiken in je eigen social media.

Zie voor meer materialen, bijvoorbeeld posters en promptborden die je kunt aanpassen voor je eigen gemeente, de toolbox op SchoudersOnderSchoon.nl.

Vraag gerust om advies: per mail via zwerfafval@rws.nl of bel met Ingeborg van Egmond, 06 5019 7421.

18 september World Cleanup Day

Zaterdag 18 september was het World Cleanup Day, de grootste wereldwijde opschoonactie van het jaar. In Nederland alleen al steken tienduizenden mensen de handen uit de mouwen voor een schonere omgeving. Benieuwd naar hoe zwerfafval ontstaat (meer oorzaken dan je denkt!) en wat we gezamenlijk doen om het te verminderen? Bekijk de nieuwe video op www.schoudersonderschoon.nl.