Nieuwsbrief Zwerfafval - oktober 2021

oktober 2021

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval Rijkswaterstaat.

Lees de online versie

Webinar over internetconsultatie wegwerpplastic

Doe mee aan de online bijeenkomst ‘Webinar internetconsultatie wegwerpplastic’ op maandag 1 november van 14.00 tot 15.30 uur. Maja Valstar, senior beleidsmedewerker van het ministerie van IenW, licht de Single-use plastic-richtlijn toe en de ministeriële regeling die dit najaar ter inzage komt in een internetconsultatie. Dit webinar is speciaal voor medewerkers van gemeenten, provincies en waterschappen. Er zal voldoende ruimte zijn om vragen te stellen.

Een zwerfafvalvrije gemeente in één dag!

Je gemeente een flinke schoonmaakbeurt geven, met flinke energie van alle kanten? Onder het motto ‘Gemeente schoon in 1 dag’ gingen Tiel en Hilversum je al voor. Rijkswaterstaat verfijnt op basis van de ervaringen in deze gemeenten het draaiboek en stelt dat aan andere gemeenten ter beschikking via www.schoudersonderschoon.nl. Volgend voorjaar ook aan de slag?

Reserveer nu voor zwerfafvalcampagne in begroting 2022

Als je bij een gemeente werkt herken je dit: het najaar is de tijd van de begrotingsrondes. Wat zijn de plannen voor volgend jaar? Welk bedrag moeten we hiervoor reserveren? Denk hierbij aan de zwerfafvalcampagnes die je volgend voorjaar in wilt zetten om zwerfafval in je gemeente te verminderen. Tip: reserveer een bedrag voor de campagne Je plek schoon achterlaten? Zo gefikst!

App-overzicht in de kenniswijzer

Voor het registeren van zwerfafval bestaan er veel verschillende applicaties. Maar hoe kies je uit het uitgebreide aanbod? Nederland Schoon wijst je de weg in de zwerfafval-app jungle.

In dit document vind je een overzicht van verschillende apps waarmee vrijwilligers zwerfafval kunnen registreren of aangeven waar zij zwerfafval opruimen.

Zwerfafval door jongeren – 5 tips om dat te voorkomen

De helft van alle jongeren geeft aan wel eens afval achter te laten na het chillen in een park of op straat. Hoe kunnen we dat aandeel verlagen?

Dat lees je in de factsheet Jongeren en zwerfafval.