Nieuwsbrief Zwerfafval - november 2021

november 2021

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval Rijkswaterstaat.

Lees de online versie

Samen de schouders onder schoon!

We willen allemaal een schone leefomgeving. Zwerfafval staat in de top drie van onze ergernissen. Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen we zwerfafval voorkomen? In Nederland zijn alle betrokkenen verenigd in het platform Schouders onder Schoon. Hier vind je informatie, kennis, tools en peers. De basisvisie is gevisualiseerd in een video.

Wil je als gebiedsbeheerder ook deelnemen aan het platform? Neem dan contact op via zwerfafval@rws.nl #Zwerfafval #Schoonmaken #schoonhouden #preventie

Tips & tricks voor een succesvolle zwerfafvalcampagne

De online impactpactsessie Schouders onder Schoon op 20 oktober stond in het teken van actuele zwerfafvalcampagnes. Onder meer de gemeente Amsterdam, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee vertelden hoe hun campagne dit jaar is uitgepakt. Deze verhalen zijn samengevat in een factsheet met tips, tricks en lessen. Daarmee geef je elke zwerfafvalcampagne een impuls!

Cleanteams dubbel effectief tegen zwerfafval

Op plaatsen waar veel mensen recreëren of paraderen heeft de inzet van zogenaamde cleanteams mooie effecten op de bezoekers en de omgeving. Het blijkt een krachtig instrument in de strijd tegen zwerfafval.

Microplastics monitoren met pyrolyse en massaspectrometrie

Het bemonsteren en meten van de hoeveelheid microplastics in een rivier is niet zo simpel. Ivo Freriks, projectleider microplastics bij RWS, werkt samen met collega Christa van Oversteeg, onderzoeker, aan een methode om de microdeeltjes in oppervlaktewater te monitoren. Zo willen ze erachter komen hoeveel microplastics Nederland via de grote rivieren in komen en weer uit gaan.

Nieuw in de kennisbieb: poster Voorkom verwaaiing van bouwafval

Een van de bronnen van zwerfafval op het land en in rivieren is bouwafval van bouwplaatsen. Met name de lichte materialen, zoals tempex en folies, komen vaak terecht in het water en in de openbare ruimte. Deze poster over bronaanpak geeft tips voor maatregelen die je kunt nemen om het verwaaien van bouwafval tegen te gaan.