Nieuwsbrief Zwerfafval - mei 2021

mei 2021

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval Rijkswaterstaat.

Lees de online versie

Online trainingen aanpak zwerfafval en gedragsverandering

Het is zover! Dit voorjaar starten we met het geven van trainingen op het gebied van zwerfafvalpreventie, speciaal ontwikkeld voor gemeenten en andere gebiedsbeheerders. Wil je meedoen? De trainingen in het voorjaar zitten vol maar in het najaar is nog plek. Meld je nu aan via: Trainingen - Zwerfafval.

Gedragsinterventie in overnachtingshaven bij IJzendoorn - resultaten pilot

In de overnachtingshaven van Rijkswaterstaat bij IJzendoorn is een restafvalcontainer die door schippers gebruikt kan worden. Daar worden regelmatig afvalzakken bijgeplaatst die door vogels of ongedierte worden opengescheurd. Afval kan daardoor afval verwaaien en in de rivier belanden. In het kader van de bronaanpak van macroplastics in rivieren is een pilot uitgevoerd om dit probleem te bestrijden.

Gratis beschikbaar: campagne Je plek schoon achterlaten. Zó gefikst!

nbr-Je-plek-schoon-achterlaten

24 mei is de Dag van de Parken. Een goed moment om schoon gedrag in de parken te stimuleren. Het platform Schouders onder Schoon verzorgt een campagne gericht op jongeren. Op 24 mei krijgt de campagne een boost op social media. We vragen ook jou als gebiedsbeheerder om de posts massaal te delen! De toolbox met alle middelen is gratis beschikbaar en je kunt het materiaal aanpassen met je eigen logo. Lees meer en ga aan de slag, net als vele andere gemeenten!

Single Use Plastics in de ban, wat betekent dat voor u?

Vanaf 3 juli 2021 is het verboden om sommige kunststof producten voor eenmalig gebruik op de markt te brengen, zoals plastic bestek, borden, roerstaafjes, rietjes en ballonstokjes. Daarnaast zijn voor plastic producten andere maatregelen opgenomen, zoals het stimuleren van consumptievermindering, nieuwe productvereisten, het voeren van markeringsvoorschriften en het instellen van producentenverantwoordelijkheid om producten terug te halen en te recyclen.
Lees verder over Single Use Plastics.

Zó word je wijs uit het aanbod van schoon-apps

Voor het beheer van de openbare ruimte bestaan inmiddels veel verschillende applicaties. Maar hoe kies je als gemeente uit het uitgebreide aanbod om te beheren, melden of burgers te betrekken? NederlandSchoon en Rijkswaterstaat wijzen de weg in de schoon-app jungle.

Download het artikel uit GRAM.

Week zonder afval

Van maandag 31 mei t/m zondag 6 juni 2021 gaan we met ons allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Doe jij ook mee? Geen afval betekent ook geen zwerfafval! Hou deze pagina van Milieu Centraal in de gaten voor leuke acties om jouw #weekzonderafval makkelijker te maken. Deel spullen die je niet zoveel nodig hebt met je buren of leen ze ergens. Doe mee aan een Zero Waste Wandeltour op zaterdag 5 juni en ontdek welke verpakkingsvrije plekken er bij jou in de buurt zijn.

Sportvisserij Nederland: Vissers, laat visstek schoon achter

Vissers kunnen goed bijdragen aan zwerfafvalbestrijding. Een nieuwe multimediacampagne – Vang5 – vraagt vissers om vijf minuten lang zwerfafval op te ruimen rond hun visplek, of vijf dingen op te rapen.

Europees actieplan: Op weg naar nul vervuiling van lucht, water en bodem

Het nieuwe en ambitieuze Europese actieplan heeft ook een doel voor zwerfafval (50% minder in zee) en voor microplastics (30% minder in het milieu).
Zie het Zero pollution action plan.