Nieuwsbrief Zwerfafval - maart 2021

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval Rijkswaterstaat.
Nieuw: Online trainingen aanpak zwerfafval en gedragsverandering
Zwerfafval: bijna elke gemeente heeft er helaas mee te maken. Zwerfafval is storend, zorgt voor onhygiënische situaties en is slecht voor het milieu. Ben jij een gemeente of gebiedsbeheerder en wil je aan de slag met het verminderen van zwerfafval? Bezoek dan onze vernieuwde website waarop je je kan inschrijven voor één van de drie - gratis - trainingen over het aanpakken van zwerfafval en gedragsverandering.
Kies je training
De thema’s van de trainingen zijn: Verander gedrag, Schone oevers en Voorkom bijplaatsing. We trainen online en in kleine groepen. De gedragsexperts van Rijkswaterstaat die de training geven hebben veel aandacht voor jou als deelnemer.
Enthousiast geworden? En heb je zin om met een van de online trainingen aan de slag te gaan?
Platform Schouders onder Schoon is live
Schoudersonderschoon.nl is live! Dit platform is van en voor organisaties die werk maken van een schoon Nederland. Op de site inspireren zij elkaar met hun initiatieven en activiteiten. Ze werken samen om zo de communicatie over zwerfafval in Nederland te versterken en Nederland schoner te maken. Samen hebben de organisaties van ‘Schouders onder Schoon’ een enorme achterban, een rijk netwerk en veel kennis en ervaring!
Gratis beschikbaar: campagne Je plek schoon achterlaten. Zo gefikst!
Piekdrukte op recreatieplekken leidt vaak tot zwerfafval. Uit onderzoek blijkt dat vooral jongeren tussen de 19 en 24 jaar hun afval laten liggen als ze buiten gechilld hebben. Daarom heeft het samenwerkingsplatform Schouders onder Schoon voor deze groep de campagne Je plek schoon achterlaten. Zo gefikst! ontwikkeld. De campagne bestaat uit offline materialen zoals posters, sjablonen en stickers. En online materiaal zoals gifjes, banners en voorbeeld-social posts. De toolbox met alle middelen vind je op schoudersonderschoon.nl en is gratis beschikbaar. Download de toolbox snel en ga aan de slag!
Op 24 mei geven wij deze campagne een extra online boost tijdens de Europese Dag van de Nationale Parken.
Een potje data dat de wereld kan veranderen
Microplastics vormen een steeds groter wordend probleem, schadelijk voor de natuur en voor onszelf. Het gaat om stukjes plastic van 5 mm of kleiner die vaak niet met het blote oog te zien zijn. Hoe meten we dan hoeveel microplastic er in ons water zit? Merijn Doggen, chef video/presentator Bright bij RTL, zocht het uit.