Nieuwsbrief Zwerfafval - december 2021

december 2021

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval Rijkswaterstaat.

Lees de online versie

Schrijf je in voor een training zwerfafvalpreventie!

Ook in 2022 geeft Rijkswaterstaat weer trainingen op het gebied van zwerfafvalpreventie. Je kunt je inschrijven voor drie trainingen: Verander gedrag, Schone recreatiegebieden en Voorkom bijplaatsing. Schrijf je snel in, want het aantal plekken is beperkt.

Goed nieuws: landelijke campagne tegen zwerfafval

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat in mei/juni een landelijke campagne over zwerfafval voeren. De campagne is gericht op participatie: raap één stuk zwerfafval per dag. Omdat samenwerking de schoon-boodschap sterker maakt, zijn we blij met dit initiatief vanuit het Rijk! De communicatie over zwerfafval krijgt de landelijke prioriteit die het verdient. Om de verwachtingen goed te schetsen: we komen niet op tv, we werken met een beperkt budget. Dit vraagt om creativiteit en samenwerking voor maximaal bereik van de campagne. We nodigen gebiedsbeheerders, NGO’s en bedrijven uit om deze campagne te gebruiken om zwerfafval te helpen tegen te gaan. Wil je meedoen of meer informatie? Stuur dan een mail naar zwerfafval@rws.nl

Kant-en-klaar communicatiemateriaal voor recreatiegebieden

Ons kant-en-klare communicatiemateriaal tegen zwerfafval in recreatiegebieden kun je gratis gebruiken. Veel gebiedsbeheerders willen in het voorjaar de mensen weer stimuleren om hun afval goed weg te gooien. Maar campagnemateriaal ontwikkelen is duur, toch? Gebruik daarom onze communicatiemiddelen, dan heb je een kwalitatief goede campagne voor rond de 3.000 euro.

De campagne Je plek schoon achterlaten? Zo gefikst! helpt om zwerfafval in je gemeente of ander gebied te verminderen. Rijkswaterstaat is op dit moment bezig om de campagne te verbreden: speciaal gericht op jongeren én nu ook op jonge gezinnen. Gebleken is dat zij relatief vaak zwerfafval achterlaten. De campagne is in te zetten in recreatiegebieden zoals strandjes en parken. Download nu het campagnemateriaal. In februari vind je in deze toolbox aanvullende materialen. Of mail Ingeborg van Egmond, adviseur gedrag en communicatie bij Rijkswaterstaat, voor advies: zwerfafval@rws.nl .

Inspiratie voor je eigen gedragsveranderingscampagnes

Bij Rijkswaterstaat werken we aan een duurzame leefomgeving, onder andere vermindering van zwerfafval. Veel stakeholders spelen een rol bij zwerfafval, zoals je in deze video kunt zien. Ben je zelf bezig met gedragsveranderingscommunicatie over zwerfafval ? Dan haal je vast inspiratie uit dit overzicht van buitenlandse zwerfafvalcampagnes!

Het bewezen effect van clean-ups

Opschoonacties hebben een positief effect op de houding én het gedrag van toeschouwers en deelnemers. Dat blijkt uit een infoquête van gedragspsycholoog Kees Keizer en Rijkswaterstaat, samen met NederlandSchoon en Mars.