Netwerkweek SUP

Gepubliceerd 18 februari 2021

Op de eerste dag van de netwerkweek zwerfafval over landelijke ontwikkelingen presenteerden Sanne Westra en Maja Valstar (beide werkzaam bij IenW) de Single-Use Plastic-richtlijn (SUP-richtlijn). Om het zwerfafval in ons water en oevers terug te dringen gaan er vanaf 2021 maatregelen gelden voor verschillende kunststofproducten. Ze namen ons mee in het proces waarin de EU-richtlijn wordt vertaald naar praktische maatregelen in Nederland. Heb je de sessie gemist en wil je meer weten? Hier vind je een korte samenvatting en een link naar de sheets van de presentatie.

De Europese Single-use plastic richtlijn (SUP-richtlijn) heeft als doel het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en te voorkomen dat het in ons water en op onze oevers terecht komt. De top 10 wegwerpplastics die het meest voorkomen op stranden staan voor 43% van het zwerfafval in zee. Tel daar kunststof vistuig bij op en je komt op een aandeel van 70%. De SUP-richtlijn is gericht op deze producten. De richtlijn geldt voor specifieke kunststof producten die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik, inclusief bioplastics en producten met een kunststof coating. Verschillende maatregelen worden ingezet om zwerfafval aan te pakken. Zoals markeringen op verpakkingen, inzameldoelstellingen en handelsverbod op bepaalde producten.

Producentenverantwoordelijkheid

Eén van de maatregelen is uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Met uitgebreide producentenverantwoordelijkheid worden producenten deels verantwoordelijk gemaakt voor de kosten die gemoeid zijn met het opruimen van het zwerfafval dat door hun producten ontstaat. Hier vallen bewustwordingsmaatregelen voor consumenten onder en het meebetalen aan het opruimen van zwerfafval door publieke gebiedsbeheerders. Voor de uitwerking van de UPV moet een systematiek ontwikkeld worden om de kosten hiervan in kaart te brengen en worden afspraken gemaakt over het innen en uitgeven van deze middelen. Door middel van stakeholderbijeenkomsten samen met gebiedsbeheerders en producenten zal IenW de komende periode tot een uitwerking van dit systeem komen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de maatregelen tegen wegwerpplastics en de planning van de implementatie? Zie dan de netwerkweek presentatie van 9 februari en deze overzichtelijke infographic van IenW.