Nieuwsbrief Zwerfafval - oktober 2020

oktober 2020

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief leest u over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval. Meer informatie vindt u op de website Zwerfafval Rijkswaterstaat.

Lees de online versie

U bent ingeschreven op een mailinglist

Geef aan of u uw abonnement wilt bevestigen of dat u zich wilt uitschrijven

Catchy gaat de strijd met zwerfafval aan

Rijkswaterstaat heeft samen met Allseas een innovatief opvangsysteem ontwikkeld, Catchy, dat zowel drijvend zwerfafval als afval tot 1 m onder water opvangt. De pilot is van start gegaan in de Vijfsluizerhaven. Het systeem voorkomt dat macro- en microplastics naar het beschermde natuurgebied en de Noordzee kunnen stromen.

Volgende stap in strijd tegen blikjes in zwerfafval

Het kabinet zet een volgende stap in de strijd tegen blikjes in het zwerfafval. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat het ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes goedgekeurd. Daarmee ligt de benodigde wetgeving klaar als het aantal blikjes in het zwerfafval volgend jaar niet met minimaal 70% is afgenomen.

Start 4e gratis Massive Open Online Course (MOOC) on Marine Litter

Op 26 oktober 2020 start de Open Universiteit, in samenwerking met UNEP, de 4e gratis Massive Open Online Course (MOOC) on Marine Litter. Doel is om bewustzijn te creëren over zwerfafval en microplastics in zee als een wereldwijd probleem en om studenten met eigen initiatieven en oplossingen te laten komen voor hun omgeving. Inschrijven is mogelijk tot 15 november 2020!

Start onderzoek vangst Bubble Barrier

In het Westerdok in Amsterdam is een onderzoek gestart naar de vangst van de Bubble Barrier. Dat is een luchtbellenscherm dat plastic uit de Amsterdamse grachten haalt en zo voorkomt dat grachtenplastic naar de Noordzee stroomt. Plastic Soup Foundation gaat, in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, onderzoek doen naar dit afgevangen grachtenplastic.