Nieuwsbrief Zwerfafval - maart 2020

maart 2020

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief leest u over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval langs wegen en rivieren. Meer informatie vindt u op de website Zwerfafval Rijkswaterstaat.

Lees de online versie

Website zwerfafval.rijkswaterstaat.nl online

Via de vernieuwde website communiceren we over alle onderwerpen waaraan we werken: zwerfafval in water en op wegen, de actualiteit rondom zwerfafval, en monitoring van zwerfafval. In de kennisbibliotheek vindt u straks ook rapporten over microplastics die in opdracht van het ministerie van IenW worden opgesteld.

Monitoring (zwerf)afval met camera’s

Schone middenberm 400x300Razendsnel in beeld brengen waar welk afval ligt en daar de uitvoering op aansturen. Wie wil dat niet? Binnenkort is dit allemaal mogelijk met nieuwe technologie waarbij rijdende camera’s (zwerf)afval detecteren en categoriseren.

’Schoon, doen we toch gewoon?’

Afvalproblematiek is een hot topic. Niesje Barreveld, campagneleider ‘Schoon, doen we toch gewoon?’, zette daarom een actie op binnen de gemeente Den Haag. En met succes, de eerste campagnefilmpjes worden massaal bekeken en gedeeld op social media.

Rivier-OSPAR-methode voor het monitoren van zwerfafval op oevers

Rijkswaterstaat wil graag weten of de OSPAR-methode, die zwerfafval op stranden monitort, ook toepasbaar is voor rivieroevers. Welke gegevens zijn erdoor beschikbaar en hoe bruikbaar zijn die voor het aanpakken van de bronnen van plastic in de Nederlandse rivieren? De Wageningen Universiteit (WUR) heeft dit voor Rijkswaterstaat onderzocht.

Hotseats: Hoe afval voor een warm bankje zorgt

Foto via www.wastebattle.nlIn 2016 streden scholen in Almelo om wie het beste idee had om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Team ‘de Hotties’ won met het plan voor de 'Hotseat', een bank die wordt verwarmd zodra je afval in de vuilnisbak gooit. Dankzij de inzet van ondernemers namen de leerlingen op 11 maart 2020 hun bank in gebruik tijdens een feestelijke bijeenkomst. (Foto via www.wastebattle.nl)

Onderzoek gedragsaanpak afval op stadskades Amsterdam van start

nbr stadskades Amsterdam - Photo by Boudewijn “Bo” Boer on UnsplashVia stadskades en grachten komt veel afval in rivieren terecht. Daarom onderzoekt Rijkswaterstaat samen met Waternet en de gemeente Amsterdam wat effectief is om deze bron van afval aan te pakken. Nu de straten leeg zijn, moet dat via creatieve manieren.

Nieuwe, zeer nauwkeurige metingen in twee Nederlandse rivieren

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en de Universiteit van Amsterdam hebben op zeer nauwkeurige wijze microplastics en -rubbers in de Dommel, de Maas en Nederlandse rioolwaterzuiverings-installaties gemeten. Ze hebben 26 soorten microplastics en -rubbers in Nederlandse rivieren opgespoord. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Water Research.

Tóch een Landelijke Opschoondag later dit jaar

De Landelijke Opschoondag is verplaatst. Er is een nieuwe datum. In plaats van een frisse start van de lente, gaan we op 19 september aan de slag voor een schone aftrap van de herfst. Wilt u nu al zwerfafval rapen? Houd u dan aan de preventiemaatregelen!