Nieuwsbrief Zwerfafval - augustus 2020

juni 2020

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief leest u over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval. Meer informatie vindt u op de website Zwerfafval Rijkswaterstaat.

Lees de online versie

U bent ingeschreven op een mailinglist

Geef aan of u uw abonnement wilt bevestigen of dat u zich wilt uitschrijven

Netwerkdag zwerfafval 2021: Samen werken aan een afvalvrije ruimte

Op 9 februari 2021 organiseert Rijkswaterstaat weer een landelijke Netwerkdag zwerfafval. De rode draad is ‘Samen Werken aan een Afvalvrije Ruimte’. Het onderling uitwisselen van ideeën en ervaringen en opdoen van nieuwe kennis staat net als anders centraal. In de opzet houden we rekening met COVID en thuiswerken. Er zijn interactieve webinars en voor zover mogelijk proberen we ook fysiek bij elkaar te komen. Zet 9 februari 2021 dus in je agenda en houd onze nieuwsbrieven in de gaten voor meer informatie en de aanmeldmogelijkheden.

SUP-richtlijn komt er aan!

In 2021 treden de eerste bepalingen van de Single-used-plastic (SUP)-richtlijn in werking. Het doel van deze Europese richtlijn is minder zwerfafval en minder impact van zwerfafval op het milieu. Maatregelen om dat te bereiken: minder wegwerpproducten; marktrestrictie van bepaalde wegwerpproducten; producteisen aan flessen; markeringsvoorschriften op verpakkingen; bewustmaking van consumenten, inzamelingsdoelstellingen voor flessen en vistuig en afspraken over uitgebreide producenten-verantwoordelijkheid (UPV) voor de kosten van afvalinzameling, het opruimen van zwerfafval en bewustwordingsmaatregelen.

Innovatief opvangsysteem voor zwerfafval in de Nieuwe Maas

Rijkswaterstaat onderzoekt hoe je kunt voorkomen dat plastic de zee bereikt of in de rivier blijft hangen. Eind juli 2020 is de innovatieve pilot in Vijfsluizerhaven gestart: een systeem met vangarmen dat zwerfafval in de getijderivier Maas opvangt en opslaat in een drijvende opvangbak.

19 september: World Cleanup Day

20 miljoen mensen over de hele wereld geven de planeet een grote schoonmaakbeurt. Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon organiseren dit jaar deze dag in Nederland. Vanwege het coronavirus mag er niet in grote groepen opgeruimd worden, maar als ieder een klein stukje doet, ruimen we samen heel veel zwerfafval op.

Flesmob

Op dinsdagavond 21 juli organiseerden de partijen van de Green Deal Schone Stranden de Plastic Fles Mob: een muzikale performance op het Haagse Zuiderstrand. Dit vrolijke, coronaproof event werd ondersteund door PULLKA en het Museon.

Vakantiefoto's

fotocollage-2-nbrLeden van het zwerfafvalteam zagen op vakantie in binnen- en buitenland afvalbakken en opmerkelijke mededelingen daarbij. De poster op de Duitse bak met vier gescheiden inwerp-openingen meldt: "Ons kunt u de smerigste dingen toevertrouwen via WhatsApp”. Met telefoonnummer wordt opgeroepen om het te melden als je vuil aantreft in het station waar de bak staat. De felgroene Franse poster laat weten "Onze vuilnisbakken blijven open voor uw afval."

Uitgelicht uit de kennisbibliotheek