Nieuwsbrief Zwerfafval - november 2019

In deze nieuwsbrief leest u over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval en schone rivieren. Meer informatie vindt u op de pagina Aanpak zwerfafval op de website Afval Circulair.
Stickers tegen zwerfafval
Hoe wijs je inwoners, waaronder ook studenten, op bijplaatsingen zonder te beleren? Gemeente Nijmegen gebruikt samen met afvalbedrijf Dar met zogeheten ‘Oeps’-stickers op verkeerd geplaatste zakken afval. De resultaten zijn goed. Mensen veranderen hun gedrag.
Zomercampagne in Amsterdamse parken
Elke stad heeft drukbezochte parken, maar in Amsterdam stijgen de bezoekersaantallen soms tot evenementenhoogte. Dat vraagt om een gecoördineerde aanpak van zwerfafval. Communicatieadviseurs Wendel de Boer en Christiane Toorenaar bedachten borden met daarop de sociale norm, het gewenste gedrag, als nieuw middel.
Venray gaat door met camera’s om afvaldumpingen tegen te gaan
Venray gaat door met het cameratoezicht bij afvalinzamelpunten. De camera’s bij de afvalinzamelpunten in drie wijken leiden tot minder dumpingen, zo blijkt uit de evaluatie van het cameratoezicht. Rijkswaterstaat heeft de gemeente ondersteund bij de uitvoering van de inhoudelijke evaluatie.
Kennisoverzicht Citizens Science Zwerfafval
Citizen science, of burgerwetenschap, is onderzoek dat geheel of gedeeltelijk door vrijwilligers wordt uitgevoerd. Dat is niet alleen goedkoper, maar de vrijwilligers die de data verzamelen raken meer betrokken bij hun omgeving. Inwoners en vrijwilligers verzamelen bijvoorbeeld gedetailleerde data over zwerfafval, luchtvervuiling en waterkwaliteit. Het kennisoverzicht geeft inzicht in verschillende app’s en initiatieven op het gebied van Citizen Science.
Implementatie Single Use Plastics (SUP) Richtlijn
De Single Use Plastics Richtlijn is gericht op het voorkomen en verminderen van kunststofzwerfvuil op zee bestaande uit kunststofproducten voor eenmalig gebruik en vistuig dat kunststoffen bevat.