Nieuwsbrief Zwerfafval - mei 2019

Schone Maas - Grave banner nieuwsbrief
mei 2019

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief leest u over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval en schone rivieren. Meer informatie vindt u op de pagina Aanpak zwerfafval op de website Afval Circulair.

Lees de online versie

Themadag zwerfafval in water - 21 mei 2019

zwerfafval_na_hoog_water_nbrWat doen we aan de plastic soep? Denk en doe mee. Tijdens de themadag water presenteren we de laatste ontwikkelingen en best cases over het voorkomen van zwerfafval in het water en komen stakeholders aan het woord. De dag is voor mensen die (dagelijks) te maken hebben met zwerfafval & water en die werkzaam zijn bij gemeenten, waterschappen, provincies en bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Bekijk het programma en meld je aan!

Het effect van gescheiden afvalbakken op de openbare ruimte - 5 juni (gewijzigd!)

nbr_gescheiden_afvalbak_oranje_grijs

Wil jij ook gescheiden afvalbakken plaatsen in jouw gemeente? Zoek je ervaringen van andere gemeenten over keuze van afvalbakken, kleuren, pictogrammen, kwaliteit afvalstromen, logistieke kosten en effecten op schoon of wil je de jouwe delen? Geef je dan nu op voor dit unieke toepassingstraject!

LET OP: vanwege aangekondigde stakingen bij het openbaar vervoer op 28 mei is de startdatum gewijzigd naar 5 juni 2019.

Communicatie en gedrag - 29 mei 2019

nbr_NS_schone_trein_prettige_reis

Goede communicatie is essentieel bij de aanpak van zwerfafval. In dit toepassingstraject komt het hele palet van communicatie aan bod. Uiteraard mét recente gedragsinzichten. Vanwege grote interesse wordt het toepassingstraject 'Gedrag, communicatie en schoon' nogmaals aangeboden vanaf 29 mei 2019.

Meld je aan voor dit extra traject!

Voorkom bijplaatsingen - 27 juni 2019

Bijplaatsing_karton_nbrVan bankstellen tot dozen en van kapotte TV’s tot gewone vuilniszakken. Bijplaatsingen zijn een lastig probleem. Oplossingen zijn er door goede inrichting van de omgeving, het op orde houden van de containers (plaatsen) of handhaving en gedragsverandering. In dit toepassingstraject ontdek je welke maatregelen in jouw gemeente zorgen voor minder bijplaatsingen.

Meld je aan!

Schrijf je nu in voor de gratis Benchmark Schoon 2019

benchmark_schoon_logo_nbrIn juni gaat de Benchmark Schoon (peiljaar 2018) weer van start. In deze benchmark vergelijken gemeenten hun prestaties op kwaliteit, kosten en aanpak van de ‘beheerthema’s Schoon’ zoals zwerfafval, reiniging en onkruid. Tijdens de bijeenkomsten gaan we in op het verhaal achter de cijfers en worden best practices uitgewisseld.

Checklist schone stranden

Schoon_strand_nbr_foto KIMO Nederland en BelgiëRijkswaterstaat heeft checklists schone stranden gemaakt. In de checklists is te lezen wat gemeenten en paviljoenhouders kunnen doen om de stranden schoon te maken en houden. Denk aan goede afvalvoorzieningen; minder (plastic) wegwerpmateriaal; samenwerking tussen stakeholders; goede schoonmaak/reiniging; gebruik van motiverende boodschappen/symbolen op slimme plekken; adoptie/participatie.

Advies op maat

Omdat samenwerking niet altijd eenvoudig is bieden wij de maatwerkregeling afvalvrije scholen. Samen met gratis experts ga je aan de slag met het maken van afspraken met scholen over afvalscheiding en zwerfafval. Wees er snel bij!

Inspiratieochtend 'Duurzame afvalverwerking en circulaire inkoop voor scholen'

loam_kiekuniek_spiraaltrapWil je als medewerker huisvesting en facilitair voor scholen een stap zetten naar gescheiden afvalinzameling en duurzame afvalverwerking? Kom dan op 18 juni 2019 naar de inspiratieochtend ’Duurzame afvalverwerking en circulaire inkoop voor scholen’ in Utrecht.