Nieuwsbrief Zwerfafval - januari 2019

Schone Maas - Grave banner nieuwsbrief
Januari 2019

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief leest u over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de landelijke aanpak van zwerfafval en schone rivieren. Meer informatie vindt u op de pagina Aanpak zwerfafval op de website Afval Circulair.

Lees de online versie

Snel bijspijkeren in training ‘de basis op orde’ - start 24 januari 2019

NBR_Ondergrondse_containers_afvalscheiden_Utrecht_2Deze training is speciaal voor gemeentemedewerkers die nieuw zijn in de wereld van zwerfafval en aan de slag willen met een brede aanpak. Wat heeft jouw gemeente nodig voor de ‘basis op orde?’ In twee bijeenkomsten spijkeren we je bij bijvoorbeeld over schone afvalbakken op de juiste plek, een aanpak van bijplaatsing, een werkwijze om actieve inwoners en bedrijven te faciliteren en goede communicatie met gebruik van gedragskennis en handhaving.
Je kunt je nog aanmelden!  De tweede bijeenkomst is op 7 februari. 
Wil je daarna verdieping of aan de gang met één concrete vraag? Dan kun je je inschrijven voor toepassingstrajecten op een thema of je vragen mailen naar zwerfafal@rws.nl.

Toepassingstrajecten

Uitsnede_banner_

Ook in 2019 ben je welkom op onze toepassingstrajecten over allerlei aspecten van zwerfafval.
Exclusief en gratis voor medewerkers van gemeenten en reinigingsdiensten. We gaan in 2019 o.a. aan de slag met schone stranden, participatie, schone evenementen en sturen op beleving.
Kijk snel en meld je aan of geef het door.

Toepassingstraject Schone rivieren – start 18 april

zwerfafval_na_hoog_water_nbrLigt jouw gemeente langs een grote rivier en zoek je oplossingen om ervoor te zorgen dat er geen zwerfafval van het land in het water komt? Neem dan deel aan het toepassingstraject Schone rivieren dat Rijkswaterstaat organiseert voor gemeenten. Welke oplossingen hebben andere gemeenten al bedacht om ervoor te zorgen dat zwerfafval op de oevers en kades blijft en niet in het water komt?

Opruimacties Waddengebied na overboord slaan containers

Schiermonnikoog_20190105_WilmaMiddel_vierkant_nbrDe 291 overboord geslagen containers van het vrachtschip MSC Zoe zetten de plastic soep op de Wadden in een klap op de kaart. Al het afval is een ecologische ramp voor het kwetsbare Werelderfgoedgebied. Gelukkig stroomden vrijwilligers toe om op te ruimen. Dat er in korte tijd zoveel acties konden worden opgezet is mede te danken aan alle organisaties die al geregeld opruimacties coördineren of houden.

Help mee met in kaart brengen plastic vervuiling Waddenzee

Schiermonnikoog_oogt_schoon_20190106_WilmaMiddel_nbrOnder leiding van de Rijksuniversiteit Groningen hebben marien ecologen uit heel Nederland afgelopen dagen op Schiermonnikoog uitgezocht wat de beste methode is om de plastics in kaart te brengen. Op 11 januari is de webapp waddenplastic.nl gelanceerd waarmee iedereen de wijd verspreide microplasticvervuiling in het hele Waddengebied in kaart kan brengen.

Geslaagde netwerkbijeenkomst Green Deal Schone Stranden

greendeal_schone_stranden-logo15 januari kwamen de partners van de Green Deal Schone Stranden samen in strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen. Deze gedreven groep mensen heeft in 2018 veel ondernomen en bereikt om de stranden - en daarmee de zee - schoner te maken. In Scheveningen zijn plannen gemaakt voor 2019.

Plastic whale

Plastic_whale_eigen_foto_nbrOp 18 januari is de officiële opening van een enorme plastic walvis in Utrecht. De ruim elf meter hoge walvis is gemaakt van vijf ton zwerfafval uit de oceaan. De walvis reist naar vele steden in de wereld en is op initiatief van de Universiteit Utrecht voor zes maanden in Utrecht. Rijkswaterstaat is een van de partijen die financieel heeft bijgedragen om de walvis in Utrecht te krijgen. Er worden verschillende evenementen en lezingen rondom de walvis georganiseerd.

Zwerfafvalvergoeding

U kunt nog geen zwerfafvalvergoeding aanvragen. In de ledenbrief van de VNG staat de huidige stand van zaken.

VANG Buitenshuis

VANG_Buitenshuis_Home_nbrWilt u met uw organisatie een stap zetten naar een circulaire economie? Op de nieuwe website VANG Buitenshuis vindt u informatie over hoe u meer kunt recyclen en minder grondstoffen kunt gebruiken binnen de kantoor-, winkel- en dienstensector (KWD-sector). Nieuwsgierig? Neem dan snel een kijkje op www.VANGBuitenshuis.nl.

Afval en circulaire economie

Afdeling Afval Circulair van Rijkswaterstaat biedt collega’s van overheden en bedrijven de mogelijkheid om tijdelijk nieuwe werkervaring op te doen door mee te werken aan verschillende programma’s en projecten en/of de Helpdesk Afvalbeheer.