Nieuwsbrief Zwerfafval - april 2019

Schone Maas - Grave banner nieuwsbrief
April 2019

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief leest u over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de landelijke aanpak van zwerfafval en schone rivieren. Meer informatie vindt u op de pagina Aanpak zwerfafval op de website Afval Circulair.

Lees de online versie

Toepassingstraject Afvalbakken voor beginners - 16 mei 2019

nbr_gescheiden_afvalbak_oranje_grijs

Afvalbakken zijn de allerbeste ambassadeurs én gedragsbeïnvloeders voor een schone leefomgeving. Wist je bijvoorbeeld dat betere vormgeving en plaatsing van bakken de hoeveelheid zwerfafval tot 50% kan doen afnemen? En dat groene opvallende afvalbakken tot 30% meer afval ophalen? Volg dit praktische toepassingstraject en ga samen met andere gemeenten aan de slag.

Meld je aan!

Het effect van gescheiden afvalbakken op de openbare ruimte - 28 mei 2019

NBR_Ondergrondse_containers_afvalscheiden_Utrecht_2

Wil jij ook gescheiden afvalbakken plaatsen in jouw gemeente? Ben je op zoek naar ervaringen van andere gemeenten of wil je jouw ervaringen delen op het gebied van keuze afvalbakken, kleuren, pictogrammen, kwaliteit afvalstromen, logistieke kosten en effecten op schoon?

Geef je dan nu op voor dit unieke toepassingstraject!

Communicatie en gedrag - 29 mei 2019

nbr_NS_schone_trein_prettige_reis

Goede communicatie is essentieel bij de aanpak van zwerfafval. In dit toepassingstraject komt het hele palet van communicatie aan bod. Uiteraard mét recente gedragsinzichten. Toegepast op zwerfafval met uitstapjes naar afval scheiden. Vanwege grote interesse wordt het toepassingstraject 'Gedrag, communicatie en schoon' nogmaals aangeboden vanaf 29 mei 2019.

Meld je aan voor dit extra traject!

Schonere introductieweken in Nijmegen door goede voorbereiding en samenwerking

Intropoly HAN 1Marcel Peters van de gemeente Nijmegen maakte gebruik van de voucherregeling aanpak zwerfafval van Rijkswaterstaat. Hun vraagstuk: hoe houd je de stad schoon tijdens de introductieweken van nieuwe studenten? Resultaat van vijf dagen advies: een schonere binnenstad en nauwelijks klachten. Kern is voorbereiden en samenwerken.

RWS ondersteunt gemeenten met aanpak zwerfafval

Kenniscentrum_ZwerfafvalOp 16 april heeft Rijkswaterstaat aan de burgemeesters en wethouders van de gemeenten een mailing verzonden over waar wij, het Kenniscentrum Zwerfafval van Rijkswaterstaat, gemeenten bij kunnen helpen in de aanpak van zwerfafval.

Het Kenniscentrum Zwerfafval deelt zijn kennis en ervaring graag, met de focus op een integrale aanpak. Denk aan slimme reiniging, bronaanpak door maatwerk en toepassingstrajecten over gedrag en beleving.

Monitoring zwerfafval

Rijkswaterstaat monitort het zwerfafval op land en in water in Nederland. Op de website vindt u de verschillende activiteiten van Rijkswaterstaat op dit gebied.