Interactieve gedragstool al 100 keer gebruikt

Gepubliceerd 26 maart 2019

De afgelopen tijd raadpleegden 100 beheerders van de openbare ruimte de gedragstool zwerfafval. Deze interactieve tool hielp hen met een eerste oplossingsrichting voor hun zwerfafvalprobleem. Benieuwd hoe je in jouw situatie aan de slag kunt met zwerfafval en gedrag, participatie of beleving? Start dan snel de interactieve gedragstool.

Gedrag, participatie en beleving

Er is in Nederland veel theoretische en praktische kennis bekend en ontwikkeld om schoon-gedrag, schoon-participatie en schoon-beleving  in de openbare ruimte te beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nudges en primes of aan het verleiden van mensen om een actieve rol te nemen bij het schoonhouden van een stukje openbare ruimte. Deze kennis is behoorlijk ontwikkeld, maar wordt in de praktijk nog maar beperkt toegepast. Om deze kennis meer, breder en beter toegepast te krijgen ten behoeve van een schone openbare ruimte, heeft Rijkswaterstaat de gedragstool ontwikkeld.

Wat kan ik met de Gedragstool?

En de afgelopen tijd maakten 100 mensen gebruik van de gedragstool. Vragen als ‘hoe verminder ik bijplaatsingen bij ondergrondse containers’ of ‘hoe zorg ik dat scholieren hun afval bij zich houden’ kwamen langs. De gedragstool hielp de beheerders van de openbare ruimte vervolgens om tot een eerste oplossingsrichting te komen. Denk hierbij aan een richting voor het ontwikkelen van schoon beleid of het opzetten van concrete projecten waar gedrag, participatie en beleving een belangrijke rol spelen. Via eenvoudige vragen leidt de gedragstool je in door een beslisboom en krijg je een advies voor jouw situatie. Dit advies bestaat concreet uit drie interventies die in jouw situatie kunnen werken. Bij deze interventies vind je ook links naar voorbeelden uit het land en handige documenten op de kenniswijzerzwerfafval die je verder kunnen helpen. Benieuwd naar de uitkomsten van de tool voor jouw eigen situatie? Probeer de tool dan direct uit.

Maatwerk nodig?

De aanpak van zwerfafval is en blijft maatwerk. De gedragstool geeft een eerste richting, maar raadpleeg ook altijd experts op het gebied van gedrag, participatie en beleving bij de uitwerking van je project. Heb je vragen over de tool of behoefte aan advies op maat? Neem dan contact op met de gedragsexperts van RWS via zwerfafval@rws.nl.

Gedragstool 26 maart 2019