Nieuwsbrief Zwerfafval - maart 2018

Schone Maas - Grave banner nieuwsbrief
Maart 2018

Lees de online versie

In deze nieuwsbrief leest u over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de landelijke aanpak van zwerfafval en schone rivieren. Meer informatie vindt u op de pagina Zwerfafval op de website Afval Circulair.

Rijkswaterstaat stimuleert gezamenlijke aanpak schone rivieren

afvalinzameling-borgharenMet de landelijke Zwerfafvalophaalregeling (ZOR) wil Rijkswaterstaat stimuleren dat er meer samenwerkingsverbanden en lokale initiatieven komen die zwerfafval in rivieren en langs oevers verzamelen. De regeling maakt het mogelijk dat Rijkswaterstaat het door derden ingezamelde zwerfafval kosteloos afvoert en verwerkt.

Toepassingstrajecten evenementen, snoeproutes en markten van start

marktfotoKunt u hulp en een sparringpartner gebruiken om zwerfafval op snoeproutes, openbare  evenementen of markten aan te pakken? Doe dan mee aan een van de toepassingstrajecten die in april starten. U krijgt de nieuwste kennis over zwerfafval aangereikt en gaat zelf aan de slag met het ontwikkelen van een aanpak die is gericht op uw gemeente. Deelname is gratis.

Opvallende afvalbakken Amsterdam worden beter gebruikt

Cover_Groene_afvalbakken_AmsterdamNog te vaak zien mensen afvalbakken over het hoofd, wat kan resulteren in afval op de grond. Gemeente Amsterdam onderzocht samen met gedragsveranderingsbureau Dijksterhuis en van Baaren (D&B) of het felgroen kleuren van afvalbakken ervoor zorgt dat de afvalbakken meer opvallen en mensen de afvalbakken beter gebruiken. Dat blijkt inderdaad zo te zijn.

Lek(ker)jutten!

Thomas Duiker - IVN Schone Rivieren 19-600x400Zaterdag 17 maart is door wethouder Geerdes van gemeente Houten het startschot gegeven van het nieuwe samenwerkingsverband langs de Lek. Ondanks de kou is er op drie plaatsen langs de Lek door in totaal zo’n 70 bewoners uit de gemeenten Vianen, Houten en Wijk bij Duurstede opgeruimd. Tegelijk is een nieuw initiatief van start gegaan bij Tull en ’t Waal: het Lekjutten.

Wat te doen met ballon-oplatingen?

ballonnenBallonnen in de lucht zien er vrolijk uit. Maar als ze neerkomen, vormen ze zwerfvuil en veroorzaken ze dierenleed. Steeds meer gemeenten ontmoedigen ballon-oplatingen. De factsheet Ballonnen in het milieu biedt nuttige informatie en suggesties om dat ook binnen uw gemeente te doen.

Deel uw ervaring met andere gemeenten

Bent u aan de slag met handhaving, evenementen (kermis, koningsdag, carnaval) of participatie? Graag horen we uw ervaringen om die te delen met andere gemeenten.

Wie komt ons versterken?

Voor het zwerfafvalteam zoeken we op korte termijn naar versterking. We willen ons team graag uitbreiden met drie mensen die ervaren zijn op het gebied van zwerfafvalaanpak en/of afvalscheiding.

Save the date: 31 mei Netwerkdag water: schoon schip maken!

Zaal_netwerkdag_water_20170523Voorkom dat zwerfafval in water terechtkomt en plastic soep wordt. Laat je als terreinbeheerder inspireren op de Netwerkdag Water, op donderdag 31 mei in het Muntgebouw Utrecht. Een onmisbare dag voor iedereen die als (terrein)beheerder geconfronteerd wordt met zwerfafval. De rode draad dit jaar vormen de middelen die je kunt inzetten om zwerfafval te voorkomen en aan te pakken.

Logo_RWS