Nieuwsbrief Zwerfafval - september 2018

Schone Maas - Grave banner nieuwsbrief
September 2018

Lees de online versie

In deze nieuwsbrief leest u over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de landelijke aanpak van zwerfafval en schone rivieren. Meer informatie vindt u op de pagina Aanpak zwerfafval op de website Afval Circulair.

Rijkswaterstaat maakt Plastic Whale mede mogelijk

Bouw_mee_aan_een_plastic_whale

Onder het motto ‘afval is goud waard’ wordt in Rotterdam plastic afval verwerkt tot een gouden plastic whale. Dit is een designsloep om plastic uit de Rotterdamse wateren te vissen om zo de plastic soep te verminderen. Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam maken deze sloep mogelijk vanuit de rivieraanpak Schone Rotterdamse Havens.

Toepassingstraject Schone Markten start 14 november. Schrijf je in.

marktfoto

Na afloop van de markt meteen weer een mooi schoon plein? Dat is een hele uitdaging. Sta jij aan de lat om de markten in jouw gemeente vrij van zwerfafval te krijgen? Heb je behoefte aan kennis, ervaringen van andere gemeenten en concrete tips? Schrijf je dan in voor dit toepassingstraject. In twee bijeenkomsten van een dagdeel maak je een concrete aanpak voor jouw situatie. Hier kun je direct mee aan de slag. Je werkt samen met een kleine groep gemeenten en krijgt ondersteuning van zwerfafvaladviseurs van Rijkswaterstaat.

De startbijeenkomst is op 14 november in Utrecht, vlakbij het Centraal Station. Lees meer.

Start Toepassingstraject Handhaving op 8 november. Schrijf je in.

Het sluitstuk van een integrale aanpak van zwerfafval is handhaving. Je zet het liever niet in, maar soms is het nodig om de andere maatregelen goed te laten werken. Hoe doe je dat effectief? Kun jij wat hulp gebruiken met een goede inzet van handhaving voor zwerfafval. Geef je dan op voor dit toepassingstraject. In twee bijeenkomsten van een dagdeel maak je een concrete aanpak voor jouw situatie waarmee je verder kunt. Je werkt samen met een kleine groep gemeenten en krijgt ondersteuning van zwerfafvaladviseurs van Rijkswaterstaat.

De startbijeenkomst handhaving is op donderdag 8 november in Utrecht, vlakbij het Centraal Station. Geef je direct op!

Rijkswaterstaat prominent aanwezig op Zwerfafvalcongres op 26 november

Het Rendement van Schoon klapbord NLOp het landelijke zwerfafvalcongres ‘Rendement van schoon’ verzorgt Rijkswaterstaat vijf prikkelende workshops over actuele thema’s. En in de RWS-stand staan we de hele dag klaar voor gesprek, vragen en suggesties. Wij ontmoeten u daar graag! Het congres Rendement van Schoon is op 26 november in de Rijtuigloods in Amersfoort.

Gebruik voucher gedragsadvies helpt Dordrecht verder met schoonaanpak wijken

dordrecht-800338_640Projectleider vitale wijken Wilma Wubben van de gemeente Dordrecht maakte gebruik van de voucher gedragsadvies van Rijkswaterstaat. Ze kreeg daarmee vijf dagen advies van een gedragsexpert. Wilma Wubben: “Ik ben hier in korte tijd echt verder door gekomen. Door de methodiek van Schone-buurtcoaches te gebruiken hebben we nu veel meer informatie over de knelpunten in één wijk”.

Haal een expert in huis

school-1413366_640Wilt u graag met scholen in uw gemeente afspraken maken over afvalscheiding en zwerfafval? U bereikt veel meer als u samenwerkt met afdelingen binnen de gemeente, de afvalinzamelaar en andere betrokkenen. Omdat dit soms niet eenvoudig is, bieden wij de maatwerkregeling afvalvrije scholen. Hiermee ontvangt u ondersteuning op maat van een expert op dit gebied.