Nieuwsbrief Zwerfafval - december 2018

Schone Maas - Grave banner nieuwsbrief
December 2018

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief leest u over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de landelijke aanpak van zwerfafval en schone rivieren. Meer informatie vindt u op de pagina Aanpak zwerfafval op de website Afval Circulair.

Lees de online versie

Doe mee aan praktische toepassingstrajecten

In 2019 starten weer praktische toepassingstrajecten, exclusief voor medewerkers van gemeenten en reinigingsdiensten. Alle trajecten en trainingen zijn gratis.
We starten met:

  • Toepassingstraject Voorkom bijplaatsingen - 17-01-2019
  • Training Snel bijspijkeren in 'de basis op orde' - 24-01-2019
  • Toepassingstraject Schone stranden - 14-02-2019
  • Toepassingstraject Schone evenementen

Toepassingstraject ‘Voorkom bijplaatsingen’ start op 17 januari

Bijplaatsing karton

Van bankstellen tot dozen en van kapotte TV’s tot gewone vuilniszakken. Bijplaatsingen zijn een lastig probleem. Oplossingen zijn er door goede inrichting van de omgeving, het op orde houden van de containers (plaatsen) of handhaving en gedragsverandering. In dit toepassingstraject ontdekt u welke maatregelen in uw gemeente zorgen voor minder bijplaatsingen.

Training ‘De basis op orde’ start op 24 januari

NBR_Ondergrondse_containers_afvalscheiden_Utrecht_2Deze training is speciaal voor gemeentemedewerkers die nieuw zijn in de wereld van zwerfafval. In twee bijeenkomsten spijkeren we je in rap tempo bij in alle aspecten van de brede aanpak van zwerfafval. Wat heb je in jouw gemeente nodig voor de ‘basis op orde?’ Om een paar aspecten te noemen: schone afvalbakken op de juiste plek, een aanpak voor hotspots van bijplaatsing, een werkwijze om actieve inwoners en bedrijven te faciliteren en goede communicatie met gebruik van gedragskennis. En zo nodig handhaving. We ontsluiten de ervaring van voorlopergemeenten voor je.
Start 24 januari 2019, tweede bijeenkomst 7 februari  2019.

Toepassingstraject 'Schone stranden' start op 14 februari

niet-schoon_strand_nbr_foto KIMO Nederland en BelgiëBen jij bezig met het schoonhouden van de stranden, maar vraag je je af hoe je dit nóg beter kunt doen of nóg beter kunt uitbesteden? Doe dan mee met het toepassingstraject Schone stranden dat start op 14 februari 2019 (‘s ochtends). Daarin gaan we aan de slag met jouw casus om bijvoorbeeld te zorgen dat bezoekers hun afval nog beter in de afvalbak gooien, dat de parkeerplaats schoon blijft of de paviljoenhouders nog meer bijdragen aan het schoonhouden van het strand.

Maatwerk

Uitsnede_banner_Kenniscentrum_nbrWilt u sparren over strategie of uitvoering? Wij denken graag met u mee over het opzetten van een lokaal zwerfafvalbeleid of het oplossen van een complex zwerfafvalprobleem. Door samen aan de slag te gaan met de analyse legt u een goede basis voor een gedegen aanpak.

Heeft u een vraag of wilt u advies? Neem contact met ons op: zwerfafval@rws.nl.

Gedragsverandering op school

Comm_afb_Afval_op_school_nbrWilt u minder zwerfafval en meer afvalscheiding realiseren op en rond school? Anjo Travaille, adviseur gedragsverandering, heeft zijn workshop opgenomen op film. Aan de hand van leuke voorbeelden maakt hij het onderwerp gedragsbeïnvloeding toegankelijk en begrijpelijk.

hulst_nbr

Het zwerfafvalteam wenst u hele fijne feestdagen!