Verslag Netwerkdag Water

Schone Maas - Grave banner nieuwsbrief
juni 2018

Lees de online versie

U ontvangt deze speciale nieuwsbrief van Rijkswaterstaat omdat u heeft deelgenomen aan de Netwerkdag Water op 31 mei 2018.
Meer informatie over de aanpak van zwerfafval door Rijkswaterstaat vindt u op de pagina Zwerfafval op de website Afval Circulair.

Schoon schip maken tijdens geslaagde Netwerkdag Water

Aan de slag met tools voor zwerfafval in onze rivieren! Dat was de insteek van de Netwerkdag Water die Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving op 31 mei organiseerde. Ruim honderd professionals deelden in het Muntgebouw in Utrecht hun ervaringen over de aanpak van de plastic soep in onze rivieren. Dat gebeurde in een afwisselend programma waarin inspiratie en uitwisselen van kennis centraal stonden.

Energie

Projectleider Fons van de Sande kijkt tevreden terug op de dag: “Het geeft mij energie wanneer ik zie dat er zo veel publieke organisaties, marktpartijen en NGO's nauw betrokken zijn bij de aanpak van zo'n belangrijk maatschappelijk thema als de plastic soep. Het enthousiasme om samen het zwerfafval langs oevers, in rivieren en op stranden aan te pakken straalde er vanaf. De een richt zich daarbij op de preventie en educatie, de ander op monitoring, feitelijke opruimacties en een derde op (vang)technieken om het water schoon te maken.”

Schone rivieren

Het is de tweede keer dat Rijkswaterstaat de Netwerkdag Water organiseert. Het initiatief komt voort uit het samenwerkingsproject Schone Rivieren waarin, onder regie van onze organisatie, regionale netwerken aan de slag gaan met de aanpak van zwerfafval in onze rivieren. Ondanks de tevredenheid van Fons, hoopt de projectleider dat een vergelijkbare bijeenkomst volgend jaar overbodig is.

“In april dit jaar heb ik meegedaan aan een zwerfafvalopruimactie langs de Maas nabij Roermond. En terwijl ik de plastic zakken, wattenstaafjes, blikjes en (jawel!) de hardplastic tuinstoelen langs de oever opruimde, bekroop me toch het gevoel of dit niet het water naar de zee dragen was. Want we ruimden slechts een paar uur langs een traject van enkele honderden meters oever op en over een paar dagen zou er weer nieuwe zooi liggen. Wat met die duizenden kilometers oevers langs onze andere mooie rivieren? Hopelijk slagen we er met onze projecten in om de bewustwording over de impact van zwerfafval in of langs het water te vergroten. Dan is de Netwerkdag Water niet meer nodig. Minder gezellig, dat dan weer wel!”

De bovenstaande tekening geeft in één beeld een impressie van de dag.

Meer informatie over de workshops en het scala aan middelen om zwerfafval aan te pakken wordt gegeven in komende nieuwsbrieven.

Meer weten

Meer weten over (de aanpak van) zwerfafval in water? Bekijk het filmpje dat we voor de Netwerkdag Water lieten maken.