Gebruik voucher gedragsadvies helpt Dordrecht verder met schoonaanpak wijken

Projectleider vitale wijken Wilma Wubben van de gemeente Dordrecht maakte gebruik van de voucher gedragsadvies van Rijkswaterstaat. Ze kreeg daarmee vijf dagen advies van gedragsexpert Lotte Spijkerman van D&B. Wilma Wubben: “Ik ben hier in korte tijd echt verder door gekomen. Lotte heeft veel kennis. Ze heeft goed meegedacht en bracht snel focus. Ze heeft ons geholpen de methodiek van Schone-buurtcoaches zo te gebruiken dat we nu veel meer informatie hebben over de knelpunten in één wijk”.

Werkwijze

Wilma Wubben: “In het eerste gesprek bracht Lotte het advies in om integraal te werken. Dit sloot mooi aan bij de werkwijze van Dordrecht met wijkmanagers en een ‘wijk voor wijkaanpak’. Dordrecht heeft dus al een goede basisstructuur. In dit gesprek kwam Lotte vrij snel met het advies van een deur-tot-deur-aanpak. Daar heeft zij goede ervaring mee opgedaan, onder andere in Den Haag. Ik had het idee dat dit klopte, dus we zijn meteen aan de slag gegaan.”

Schone-buurtcoach

'Schone-buurtcoach' bleek een mooi format om in te zetten. Dordrecht kreeg een script voor het gesprek met inwoners door de Schone-buurtcoach. Dit is in één wijk gebruikt. Aan het script heeft Wilma een vragenlijst toegevoegd, zodat dit meer informatie opleverde voor de wijkanalyse. Inwoners zeggen dat ze het fijn vinden dat de gemeente zich druk maakt om deze wijk. Ze krijgen aandacht van de Schone-buurtcoaches.

Resultaten

Wilma: “Dit heeft inderdaad veel informatie opgeleverd, waarmee we verder gaan”.  Dit bestaat uit:

  • Doordenken wat dit voor beleid betekent. Er is nu bijvoorbeeld meer informatie om aandacht te vragen voor maatwerk bij het ophalen van afval. 70% van de bewoners die we gesproken hebben in die wijk zegt bijvoorbeeld dat de plasticzakken vaker opgehaald moeten worden. Of dat je ze ergens anders neer moet kunnen zetten.
  • Experimenten met aankleden van containers, zoals bijvoorbeeld Rotterdam gedaan heeft.
  • Twee bewoners hebben gezegd wel een container te willen adopteren.
  • De Schone-buurtcoaches komen over drie maanden weer terug in die wijk om te kijken en vragen hoe het nu is. Een eenmalige actie lijkt onvoldoende.
  • Overstap maken naar andere wijken. Wilma Wubben denkt dat dit bruikbaar is voor vijf andere wijken.

Nieuwe voucherregeling

Rijkswaterstaat bood de voucherregeling Zwerfafval aan om kennis van schoongedrag, schoonparticipatie en schoonbeleving beter in te bedden bij gemeenten. Zo kregen 24 gemeenten vijf dagen advies van een gedragsexpert. Er is nu een nieuwe voucherregeling. Twaalf gemeenten kunnen maar liefst 10 dagen gedragsexpertise krijgen om echt een kwaliteitsverbetering in één afvalstroom te realiseren. Dit in het kader van de VANG-Supportregeling, waar ook de NVRD bij betrokken is.