Nieuws
Zwerfafval is in essentie het gedrag van recreanten dat je wilt aanpakken. Maar hoe? Stefan van der Wal van Rijkswaterstaat en Marcel Peters van de gemeente Nijmegen vertellen er meer over. 'Zet de gedragsbril op.'
De pictogrammen die aangeven dat er schadelijke plastics in plastic wegwerpproducten en verpakkingen zitten, zijn beschikbaar bij de Europese Commissie.
Om inzicht te kunnen krijgen in de omvang van het probleem van zwerfafval in water en om maatregelen te kunnen onderbouwen, te ontwikkelen en te verbeteren werkt Rijkswaterstaat aan een monitoringstrategie.
Tijdens de Netwerkweek Zwerfafval van 9 tot en met 12 februari 2021 ontmoetten mensen uit de ‘Zwerfafval-wereld’ elkaar online. En met succes!
Samen met Duitse en Belgische overheidsinstanties gaat Rijkswaterstaat onderbouwen hoe je microplastics in rivierwater kan bemonsteren en meten.
Per 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven hakt de knoop vervroegd door omdat het aantal blikjes in het milieu niet afneemt maar toeneemt.
Rijkswaterstaat heeft nieuw onderzoek uitgevoerd naar de kosten voor zwerfafval. Hoe hoog zijn deze kosten en waarvoor worden die kosten nu gemaakt?
In Almelo plaatst de gemeente bij een milieueiland als proef een ‘Heterdaadje’. Wanneer iemand een zak naast de container plaatst, klinkt een luide toon en gaan rode lampen branden. Naast cameratoezicht is dit een van de middelen die Almelo inzet om afvaldump te voorkomen.
Mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen niet op straat, en ook niet bij het gescheiden ingezamelde afval. Er zijn meerdere afbeeldingen om inwoners en reizigers in het openbaar vervoer te laten zien dat die beschermingsmiddelen in het restafval thuishoren.