Nieuws
Het ministerie van IenW gaat in mei/juni 2022 een landelijke campagne over zwerfafval voeren, gericht op participatie: raap één stuk zwerfafval per dag.
Studenten van MBO Amersfoort School voor Veiligheid onderzochten in welke mate preventieve handhaving leidt tot vermindering van zwerfafval.
Je gemeente een flinke schoonmaakbeurt geven, met flinke energie van alle kanten? Onder het motto ‘Gemeente schoon in één dag’ gingen Tiel en Hilversum je al voor. Rijkswaterstaat verfijnt op basis van de ervaringen in deze gemeenten het draaiboek en stelt dat aan andere gemeenten ter beschikking.
De wetgeving naar aanleiding van de Europese Single use plastic richtlijn, die op 3 juli 2021 in werking is getreden, is gepubliceerd in het Staatsblad. U kunt het besluit downloaden en met vragen over de wetgeving kunt u op verschillende websites terecht.
Om het zwerfafval terug te dringen worden vanaf 3 juli stapsgewijs maatregelen ingevoerd zoals een handelsverbod, ontwerpeisen voor wegwerpverpakkingen, markeringsvoorschriften, inzameldoelstellingen en producentenverantwoordelijkheid.
Zwerfafval is in essentie het gedrag van recreanten dat je wilt aanpakken. Maar hoe? Stefan van der Wal van Rijkswaterstaat en Marcel Peters van de gemeente Nijmegen vertellen er meer over. 'Zet de gedragsbril op.'
De pictogrammen die aangeven dat er schadelijke plastics in plastic wegwerpproducten en verpakkingen zitten, zijn beschikbaar bij de Europese Commissie.
Om inzicht te kunnen krijgen in de omvang van het probleem van zwerfafval in water en om maatregelen te kunnen onderbouwen, te ontwikkelen en te verbeteren werkt Rijkswaterstaat aan een monitoringstrategie.
Tijdens de Netwerkweek Zwerfafval van 9 tot en met 12 februari 2021 ontmoetten mensen uit de ‘Zwerfafval-wereld’ elkaar online. En met succes!