World Environment Day 2023

Op 5 juni 2023 wordt de Wereldmilieudag georganiseerd. Het wereldwijde evenement, dat dit jaar vijftig kaarsjes mag uitblazen, wordt georganiseerd door Ivoorkust. De Nederlandse overheid is hoofdsponsor.

Dit jaar staat in het teken van oplossingen tegen plastic vervuiling. Gemeenten, maar ook andere gebiedsbeheerders, kunnen op ten minste drie manieren een bijdrage leveren:

  1. De Wereldmilieudag biedt de mogelijkheid om vernieuwende en succesvolle zwerfafvalaanpakken in de spotlight te zetten. Heeft jouw organisatie een beeldend en inspirerend voorbeeld en wil je deze delen? We bieden jouw initiatief in ieder geval een plekje op de website van de World Environment Day 2023. Op deze manier krijgt het een enorm bereik en daarmee wellicht een grote impact in het tegengaan van zwerfafval wereldwijd!
  2. Het is ook mogelijk om lokaal een eigen evenement te organiseren onder de vlag van de Wereldmilieudag. Denk hierbij aan een bewustmakingsactie, een activiteit op het gebied van zwerfafval met schoolkinderen of een opruimactie met bewoners, bedrijven en lokale overheden. Ook voor deze initiatieven geldt dat deze een plekje kunnen krijgen op de website van de World Environment Day 2023.
  3. Je kan ook aandacht besteden aan de Wereldmilieudag door het op te nemen in je eigen communicatie. Bijvoorbeeld door op 5 juni je sociale-media-accounts in het teken van de dag te zetten met de hashtag #beatplasticpollution, een extra persbericht uit te sturen waarin je organisatie steun uitspreekt voor het evenement of door een andere energieke publieksactie op te zetten.

Natuurlijk hopen we dat zoveel mogelijk organisaties op welke manier dan ook bijdragen aan de Wereldmilieudag. Wanneer je jouw zwerfafvalaanpak in de spotlight wilt zetten (optie 1) of een lokaal evenement wilt organiseren (optie 2), laat dit dan weten via zwerfafval@rws.nl. Kies je voor optie 3, gebruik dan vooral de hashtag #beatplasticpollution. Je mag je inzet op deze laatste optie uiteraard ook met ons delen, maar dat is geen vereiste. Heb je andere ideeën om aandacht te genereren voor de World Environment Day 2023? Deze zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Photo credit: UNEP /Florian Fussstetter