Benchmark Zwerfafval van start!

Wens je meer inzicht in de kosten van zwerfafval? En wil je weten hoe je gemeente of reinigingsdienst het doet ten opzichte van andere organisaties? Doe dan mee met de benchmark zwerfafval die de NVRD in samenwerking met Rijkswaterstaat binnenkort opstart. Aanmelden kan nu via www.benchmarkschoon / aanmelden. Deelname is gratis.

Begin 2023 is het Kostenonderzoek zwerfafval gepubliceerd, uitgevoerd door onderzoeksbureau Tauw. In het eindrapport is geconcludeerd dat gebiedsbeheerders moeite hebben om de benodigde gegevens over zwerfafval boven tafel te krijgen. Het kostenonderzoek wordt over enkele jaren herhaald. Tauw adviseert dan ook om gebiedsbeheerders de komende jaren te ondersteunen om de gegevens structureel inzichtelijk te maken en doet de suggestie dat de Benchmark Zwerfafval van de NVRD hiertoe een handig middel kan zijn.

De NVRD en Rijkswaterstaat pakken deze uitdaging op en bieden daarmee de deelnemende gemeenten aan het kostenonderzoek een vliegende start aan met het vergroten van dit inzicht. Deze gemeenten hebben al gegevens verzameld, kunnen gelijk door met het leren van elkaar en vormen een goede vergelijkingsbasis. Wil je deelnemen aan de benchmark Zwerfafval, meld je dan nu aan!