Een zwerfafvalvrije gemeente in één dag!

Gepubliceerd 21 oktober 2021

Je gemeente een flinke schoonmaakbeurt geven, met flinke energie van alle kanten? Onder het motto ‘Gemeente schoon in 1 dag’ gingen Tiel en Hilversum je al voor.

De opruimactie is een samenwerking van plaatselijke organisaties, de gemeente en Rubbiz Foundation, ondersteund door Rijkswaterstaat. De grote schoonmaakbeurt van de openbare ruimte heeft niet alleen een schone stad opgeleverd. De organisatie verwacht dat de deelnemers ook stoppen met achteloos afval op de grond gooien. Door gesprekken thuis en met bekenden moet een olievlekwerking ontstaan. Ook is het waarschijnlijk dat de massale en zichtbare actie en de berichten erover op social media inwoners gemeentebreed er toe aan zal zetten zich in te zetten voor schoon. Zo kan er een blijvend effect uitgaan van de actiedag.

Draaiboek en hulpmiddelen

Hilversum en Tiel hebben deze schoonmaakdag als pilot georganiseerd. Gemeenten als Doetinchem, Dronten, Leusden, Schouwen-Duiveland, Zevenaar en Zundert hebben ook direct interesse getoond. Meppel gaat er volgend jaar in ieder geval mee aan de slag.

Rijkswaterstaat verfijnt op basis van de ervaringen in Tiel en Hilversum het draaiboek en stelt dat aan andere gemeenten ter beschikking via www.schoudersonderschoon.nl. Ook kunnen gemeenten gebruik maken van de hulpmiddelen (hesjes, knijpers, banners) die speciaal voor deze actie zijn gemaakt. Uiteraard kunnen ze daarnaast gebruik maken van de speciale Rubbiz-app die deelnemers beloont voor hun acties.

Gemeenten die er volgend (voor)jaar mee aan de slag willen en gebruik willen maken van de hulpmiddelen kunnen zich melden bij addie.weenk@rws.nl.