Gooi mondkapjes en handschoenen bij het restafval
In het openbaar vervoer is het gebruik van mondkapjes verplicht sinds 1 juni 2020. Veel mensen beschermen zichzelf ook op andere momenten met mondkapjes, handschoenen en schoonmaakdoekjes tegen corona, maar weten niet waar de beschermende middelen kunnen worden weggegooid. Dat is makkelijk: ongeacht het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, horen ze bij het restafval.
Waarom niet gescheiden?
Als je mondkapjes en handschoenen in de verkeerde afvalbak gooit, verstoort dat de recycling en lopen de mensen die het afval sorteren onnodig risico op besmetting. Textiel bijvoorbeeld wordt door medewerkers handmatig gecheckt, je wil niet dat zij gebruikte mondkapjes eruit moeten vissen. Spoel handschoenen, mondkapjes en ander afval niet door de wc, want daardoor kan het riool verstoppen met alle viezigheid van dien. Het hoort ook niet bij het plastic afval en niet op straat. Gooi beschermingsmiddelen en tissues na gebruik in de restafvalbak, dat is de enige juiste plek. Is er geen prullenbak in de buurt, hou het dan even bij je in een apart zakje tot je het wel kunt weggooien.
Pictogrammen
Hoe attendeer je inwoners en reizigers op de restafvalbak waarin ze hun gebruikte beschermingsmiddelen kunnen weggooien? Uiteraard is er het pictogram voor restafval uit de standaardset van kleuren, namen en pictogrammen voor afvalscheiding.

NederlandSchoon en de Plastic Soup Foundation ontwikkelden een nieuw pictogram in twee versies: een versie voor algemene afvalbakken, waarin het afval ongescheiden wordt ingezameld en een versie voor gescheiden-afvalbakken. Het pictogram laat zien dat mondkapjes en handschoenen bij het restafval horen (en dus niet bij het plastic afval).
Wasbare mondkapjes
Milieu Centraal geeft advies over wasbare mondkapjes. Wat materiaalgebruik betreft zijn die beter voor het milieu, maar ze moeten wel worden gewassen op 60 graden.