Digitale cursus over aanpak van zwerfafval in de maak!

RWS helpt gemeenten en andere gebiedsbeheerders met concrete maatregelen en stappenplannen voor een integrale aanpak van zwerfafval. In deze coronatijd brengen we kennis, inspiratie, experts en gebiedsbeheerders digitaal met nieuwe werkvormen bij elkaar. Onderwerpen zijn onder meer gedragsverandering, bijplaatsingen, wegen, participatie, communicatie, voorzieningen, handhaving, recreatiestranden etc. We horen graag via de enquête wat de behoeften zijn, zodat  de cursus zo goed mogelijk aansluit bij de wensen.

Met een enquête willen we toetsen waar behoefte aan is. De enquête bestaat uit vijf vragen. Naast vragen over de inhoud zijn we ook benieuwd welke vorm de voorkeur heeft. Keuzes betreffen de mate van diepgang en interactie. Denk aan:

  • Een webinar van één dag waarbij een groep inbelt en live presentaties, informatieve filmpjes en in kleinere groepjes opdrachten uitvoert. Bij een webinar is sprake van interactie en samenwerking en het biedt de mogelijkheid om met elkaar de stof in te duiken.
  • Een webinar van meerdere dagen (2-3 uur per webinar) waarbij een groep inbelt en live presentaties bijwoont, informatieve filmpjes kijkt, en in kleinere groepjes opdrachten doet.
  • Een MOOC (massive open online course), dit is een digitaal cursusformat waar mensen op hun eigen moment en in eigen tempo door middel van filmpjes en opdrachten de cursus kunnen volgen. Een MOOC zorgt voor veel flexibiliteit en biedt ruimte voor diepgang. Het nadeel kan zijn dat er zeer beperkte mogelijkheden zijn voor interactie.
  • Een reeks korte filmpjes waar één onderwerp per filmpje wordt toegelicht. Deze filmpjes zijn openbaar en op een eigen moment te bekijken. Ook deze vorm biedt veel flexibiliteit en past goed in een drukke agenda. Helaas zijn diepgang en interactie beperkt bij deze vorm.

Welke vorm spreekt jou het meeste aan? Laat het ons weten via de enquête. Wil je nog iets kwijt of heb je een goed idee, aan het eind van de enquête kan je dit ons laten weten.