Rijkswaterstaat, festivals en zwerfafval

Gepubliceerd 2 augustus 2019

Onze Rijkswaterstaatreporter was half juli op festival de Zwarte Cross. Daar zag hij dat zwerfafval en plastic inmiddels ook bij organisatoren van festivals een hot topic zijn. De festivals waarbij de grond bezaaid is met lege plastic bekers zijn niet meer van deze tijd.

Met de recyclebare plastic beker en betere afvalinzameling zet de Zwarte Cross de eerste stappen richting een afvalvrij festival. Rijkswaterstaat werkt als kennispartner en uitvoeringsorgaan van het ministerie met verschillende festivals in Nederland samen in de Green Deal Afvalvrije festivals. Zo verminderen we de hoeveelheid afval per bezoeker en blijven festivalterreinen veel schoner. Ook langs wegen en rivieren doet Rijkswaterstaat van alles tegen zwerfafval. Maar #Hoedan?!

Afvalvrije festivals

De doelstelling om tot een circulaire economie te komen dringt in veel werk van Rijkswaterstaat door. Op allerlei terreinen is er winst te behalen. En zo veelzijdig als Rijkswaterstaat is, op zoveel verschillende gebieden werken we daar aan. Zo werken we met verschillende festivals in Nederland samen, als onderdeel van de Green Deal Afvalvrije festivals, waaronder de Zwarte Cross.

Deze Green deal moest leiden tot afvalscheiding op festivals en meer recycling van festivalafval. Door deze samenwerking verminderen we de hoeveelheid afval per bezoeker met het inzetten van recyclebare bekers, het voorkomen van voedselverspilling en betere afvalinzameling. Zo blijven festivalterreinen veel schoner. De deelnemende festivals deelden kennis en ervaringen. Die zijn te vinden in de Toolkit Afvalvrije Festivals die allerlei tips bevat van en voor festivalorganisatoren.

Schone recreatiestranden, parkeerplaatsen en bermen

Blikjes, flesjes en snoepverpakkingen. Zwerfafval is er in alle soorten en maten en we zien het helaas vaak liggen langs de weg en op recreatiestranden.

Benieuwd wat Rijkswaterstaat nog meer doet tegen zwerfafval? Kijk op de pagina Aanpak Zwerfafval.