Nieuws
Rijkswaterstaat heeft nieuw onderzoek uitgevoerd naar de kosten voor zwerfafval. Hoe hoog zijn deze kosten en waarvoor worden die kosten nu gemaakt?
Rijkswaterstaat heeft samen met Allseas een innovatief opvangsysteem ontwikkeld dat zowel drijvend zwerfafval als afval tot 1 m onder water opvangt. Het systeem, Catchy, is in gebruik genomen in de Vijfsluizerhaven.
De inschrijving voor de 4e gratis Massive Open Online Course (MOOC) on Marine Litter is verlengd tot 15 november 2020! Doel is om bewustzijn te creëren over zwerfafval en microplastics in zee en om studenten met eigen oplossingen te laten komen voor hun omgeving.
De ministerraad heeft het ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes goedgekeurd.
Rijkswaterstaat onderzoekt hoe je kunt voorkomen dat plastic de zee bereikt of in de rivier blijft hangen. In 2020 start de innovatieve pilot Catchy in Vijfsluizerhaven: een systeem met vangarmen dat zwerfafval in de getijderivier Maas opvangt en opslaat in een drijvende opvangbak.
In Almelo plaatst de gemeente bij een milieueiland als proef een ‘Heterdaadje’. Wanneer iemand een zak naast de container plaatst, klinkt een luide toon en gaan rode lampen branden. Naast cameratoezicht is dit een van de middelen die Almelo inzet om afvaldump te voorkomen.
Mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen niet op straat, en ook niet bij het gescheiden ingezamelde afval. Er zijn meerdere afbeeldingen om inwoners en reizigers in het openbaar vervoer te laten zien dat die beschermingsmiddelen in het restafval thuishoren.
In deze coronatijd brengen we kennis, inspiratie, experts en gebiedsbeheerders digitaal met nieuwe werkvormen bij elkaar. We horen graag via de enquête wat de behoeften zijn, zodat de cursus zo goed mogelijk aansluit bij de wensen.
RWS helpt gemeenten en andere gebiedsbeheerders met concrete maatregelen en stappenplannen voor een integrale aanpak van zwerfafval. In deze coronatijd brengen we kennis, inspiratie, experts en gebiedsbeheerders digitaal met nieuwe werkvormen bij elkaar. Onderwerpen zijn onder meer gedragsverandering, bijplaatsingen, wegen, participatie, communicatie, voorzieningen, handhaving, recreatiestranden etc. We horen graag via de enquête wat de behoeften zijn, zodat we de cursus zo goed mogelijk aansluit bij de wensen.
Ruim twintig organisaties die actief zijn in Zuid-Holland ondertekenden onlangs een intentieverklaring om gezamenlijk plastics in water aan te pakken. Rijkswaterstaat en RDM Centre of Expertise (RDM CoE) van Hogeschool Rotterdam brengen deze partijen bij elkaar in de aanpak van plastic in water. In de ‘Community of Practice Plastic’ (CoPP) worden ervaringen en kennis gedeeld en wordt gewerkt aan gezamenlijke kennisontwikkeling.