Schonere introductieweken in Nijmegen door goede voorbereiding en samenwerking

Gepubliceerd 18 april 2019

Marcel Peters van de gemeente Nijmegen maakte gebruik van de voucherregeling aanpak zwerfafval van Rijkswaterstaat. Hun vraagstuk: hoe houd je de stad schoon tijdens de introductieweken van nieuwe studenten? Het bleef een stuk schoner en er kwamen nauwelijks klachten uit de binnenstad. Het resultaat van vijf dagen advies van gedragsexpert Menno Scholten van Dijksterhuis & Van Baaren (D&B) en een hard werkend team van collega’s van de gemeente en Dar. Kern is voorbereiden en samenwerken.

20180830 Intropoly HAN 1 (2)

2018 quick wins

Marcel: “Ik had al eerder met D&B gewerkt, aan de Waalstrandjes. Daar konden we goed op door. We hebben samen een strak plan van aanpak gemaakt, met veel aandacht voor het voortraject. Door goede voorbereiding en samenwerking boekten we schoonwinst. Tijdens de introductieweken van 2018 hebben we de quick wins behaald. Het accent lag op de binnenstad, omdat daar de meeste klachten vandaan kwamen. We hebben ingezet op zichtbaar reinigen en communicatie door Dar, samen met de HAN en de Radboud Universiteit. Die samenwerking loopt nu heel goed, super. In 2018 kwamen er vanuit binnenstad nauwelijks klachten meer.”

Nu al voorbereiden

Dit jaar pakken de gemeente Nijmegen en Dar de dingen aan die meer voorbereiding vragen. Marcel wil nu met een ketengerichte aanpak (van het vergunningentraject tot aan het daadwerkelijk handhaven) het afval aanpakken dat in de avond en nacht geproduceerd wordt. Daarvoor is ook de hulp van de (horeca)ondernemers nodig. Ze zetten in op informatie uitwisselen en de samenwerking zoeken. Ook heeft hij nu de samenwerking gezocht met een organisatie voor en door studenten van de Radboud Universiteit. Die gaat onderzoeken en adviseren hoe(aankomend) studenten kunnen worden benaderd. Zo spelen ze nog beter in op de doelgroep, tijdens de introductieweken en daarna.

Prikkende studenten

Michelle Stuiver, communicatieadviseur bij Dar, is ook heel enthousiast over de resultaten. “Je laat als Dar en gemeente zien dat je dit belangrijk vindt. Je krijgt studenten zover om een knijper te pakken en met een afvalzak op pad te gaan. Dat is gaaf! Als je nieuw in Nijmegen bent is het best lastig. Hoe gaat de afvalscheiding? Waar laat je je drankverpakking in een feestelijke bui?” Ze kregen dit onder andere voor elkaar met ludieke spellen en goed zichtbare afvalcontainers. In goede samenwerking met de HAN, de Radboud Universiteit en afvalcoaches.

Spelelement

Tijdens de staddag van de HAN-intro speelden studenten levend monopoly: Intropoly. Om leuk en competitief kennis te maken met stad en studentenleven. Het Dar-afvalspel was hier onderdeel van. Deelname leverde punten op en testte de kennis over afvalscheiding. Bij welk afval hoort bijvoorbeeld een oud T-shirt en een theezakje? Een afvalspel op een groot kleed bracht de lach erin en de nieuwe studenten gingen de uitdaging aan zelf zwerfafval te prikken. Met verve, ze werden steeds fanatieker. Ook op de intromarkt van de Radboud Universiteit konden ze het afvalspel spelen.

Volgende stap

Komend jaar willen de gemeente Nijmegen en Dar samen met andere partijen nog meer stappen zetten. Met de studentenverenigingen willen ze in beeld krijgen welke activiteiten die organiseren en wat voor  afval daarbij vrij komt. En natuurlijk hen verleiden tot gedeelde verantwoordelijkheid. De gemeente Nijmegen en Dar weten nu ook nog beter wat de hotspots zijn en kunnen data-gestuurder aan de gang met containers plaatsen en legen.